Свързани новини

14.07.2015 15:07

45 000 лв. на месец му били малко на новия гуверньор

Видян 8247 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 4.6000
много слаба слаба добра много добра страхотна

45 000 лв. му били малко като заплата на новия гуверньор на БНБ Димитър Радев. Това се разбра от неговия отговор на питане на народния представител Велизар Енчев в парламента по време на дебатите около „назначаването” на управителя на централната банка. Авторът на бюждетите на Виденов и Костов бил свикнал да взема „пъти повече”, каза самият той. Енчев се зарече да предложи сваляне на месечното възнаграждение от 45 000 лв. на „мизерните” 6000 лв., колкото взема председателят на парламента.

 

Именно термина „назначаване”, вместо избор, използва наложилата кандидата Кристалина Георгиева пред 19’. Другите, които стоят зад Радев са Иво Прокопиев, Румяна Бъчварова и Цветелина Бориславова.

 

Само че трудното минаване в парламента на „назначаването” на Радев ще се окаже голям бъдещ проблем за тях. Понеже бе изтъргувано с кого ли не. Само Патриотичният фонд запази достойнство и не се включи в алъш-вериша.

 

Първо ДПС заплаши, че ще бойкотира избора и напусна залата. Което беше ясен знак, че очаква покачване на мизата. След  това ДПС даде 7 гласа, плюс няколко от групата, която беше на Бареков, а сега е на олигарха Ковачки, за да мине „назначаването” на Радев. Без тази спешна помощ кандидатурата нямаше да събере необходимите 121 гласа. И то въпреки подкрепата на Реформаторите, които дадоха 22 от 23 свои вота, нищо че уж в края на миналата седмица имаха условия към Радев. АБВ на Георги Първанов, когото реформаторите уж наричат Агент Гоце, е другата партия, която влезе в новата четворна управляваща коалиция. 

 

Иначе от трибуната се задаваха многократно въпросите на 19 минути, които само преди дни шефката на Бюджетната комисия МенТа Стоянова определи как ли не, включително и като „лични”. Десницата си хареса най-много от тях темата за липсата на изискване за деклариране на принадлежност към службите на соцрежима от кандидат-гуверньорите и членове на техните семейства, което едва ли случайно МенТа бе пропуснала да им постави като условие.

 

Циркът, който със сигурност ще срине доверието в БНБ и от нищожните 9% и ще вдигне недоверието от рекордните 52%, продължава и днес. Парламентът поиска Радев да представи подуправителите си. В четвъртък той не посочи екип пред депутатите от Бюджетната комисия и пред нас. Но Георги Кадиев заподозря, че „концепцията” му е писана от подуправителите на Искров.

 

Единият от тях – Димитър Костов е бил шеф на Радев. Костов е министър, а Радев е заместник-министър на финансите при Виденов, когато държавата катастрофира финансово и банково с подготвения от тях бюджет, ремонтиран рекордните 6-7 пъти. По ирония май точно Димитър Костов е определен за подуправител по Банковия надзор. Явно бяха малко десетките ни банки, които фалираха по време на неговото и на Радев управление на финансите на България през 1996-97 година.

 

Другият е Калин Христов, който в нарушение на закона съвместяваше подуправителството на БНБ с финансово министерстване в първия служебен кабинет на Плевнелиев. Нищо чудно към „екипа” да се присъедини кандидатът на АБВ за шеф на БНБ Виктор Йоцов, който чистосърдечно си призна, че няма против да го вземат за подуправител.

 

Въпросите са: ще приеме ли РБ Димитър Костов и Калин Христов след ясната си декларация, че няма да допусне подуправители на Искров в БНБ за пореден мандат? Ще има ли четвърти подуправител и дали няма да е реформаторският кандидат Бисер Манолов, на когото може да бъде измислен ресор Влизане в еврозоната, по който без друго той бе спретнал доста добра концепция, представена на препитването за гуверньори в Бюджетната комисия? Какво ще стане с „назначенията”, ако Конституционният съд признае за незаконни правилата за избора на гуверньор?   




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион