Свързани новини

30.06.2015 17:00

Меркел: Преговорите ще продължат и след полунощ

Видян 857 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Евросъюзът няма да прекрати контактите с Гърция сле полунощ на 30 юни, възможността за преговори остава“, заяви във вторник канцлерът на Германия Ангела Меркел.


Днес мога само да повторя това, което казах и вчера. Тази нощ в 00.00 часа средноевропейско време изтича срокът за действие на програмата подпомагане на Гърция и аз не знам да има други указания. Мога да добавя, че ние, разбира се, след полунощ няма да прекъсваме нишката на преговорите, в противен случай не бихме били Европейски съюз. Това означава, че вратата на преговорите остава отворена, но това е всичко, което съм в състояние да кажа към настоящия момент. Това коментира Ангела Меркел, цитирана от РИА Новости.

По-рано днес финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис заяви, че Атина няма да извърши плащането от 1,6 милиарда евро към Международния валутен фонд, чийто падеж е днес.

По-рано беше съобщено, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е направил предложение на Атина в последния момент в опит да се постигне споразумение по спасителната програма на страната в деня, в който трябва да изтече срокът за плащането на поредната й вноска към МВФ, припомня БГНЕС.

За да бъде прието предложението, премиерът на Гърция Алексис Ципрас трябва да изпрати писмено съгласие на предложението на кредиторите от неделя в рамките на днешния ден. То трябва да пристигне навреме за организирането на извънредна среща на финансовите министри от еврозоната и да призовава избирателите да гласуват в полза на спасителната програма на предстоящия референдум в страната на 5 юли.

Въпреки това има малки шансове Ципрас да се откаже от своята позиция срещу спасителната програма, която той определи като унизителна за Гърция, предаде Ройтерс.

Във вторник гръцкото правителство взе решение за откриването на около хиляда банкови филиала в страната, които да обслужват пенсионерите без банкови карти. За останалите граждани важи банковата ваканция до 6 юли, обявена в понеделник.

Гръцката криза се отрази на световните финансови пазари: курсът на европейската валута пада спрямо долара заради опасенията на инвеститорите, че Гърция ще бъде принудена да напусне еврозоната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни