29.06.2015 13:06

Москов вади 67 болници на тезгяха

Видян 1645 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Здравният министър Петър Москов предлага 67 болници да бъдат извадени на тезгяха, като отпаднат от забранителния списък за приватизация. Проектът, който бе одобрен от кабинета, предвижда да се даде зелена светлина за продажба на „Пирогов“, Александровска болница, Майчин дом, ИСУЛ, болница „Света Екатерина“, всички университетски и многопрофилни болници, специализирани детски лечебници, онкоболници, за белодробни заболявания и тези за рехабилитация, съобщава „Преса”.По времето на Иван Костов здравеопазването беше единственият сектор, който бе изцяло съхранен. Командира обаче стана баща на порочната РМД приватизация. „Убийствено е преди избори да предприемаш ход „а ла БГА Балкан“ и да те свързват с маниера „Костов“, тревожат се депутати от управляващата коалиция. Само ДПС казаха, че приемат раздържавяването, но искат ясно разписан ред.


Москов увери депутатите, че няма да прави приватизация като Костов, защото тогава имало РМД-та, а 75% от сумата можела да се плати с компенсаторки, и то разсрочено. В проекта на Москов, одобрен в МС, пише, че лекари могат да купуват болници или части от тях по пазарни цени, но по облекчена процедура. Условието е в приватизацията да участват 51% от лекарите и да придобиват поне 50% от капитала. Без публичен търг ще се мине и ако наемател в болницата иска да я купи, стига да има договор с НЗОК. На практика това е възраждане на РМД в по-приемлив вид, възмущават се депутати.


Промените в Закона за лечебните заведения бяха одобрени неохотно от здравната комисия, но всички групи, включително ГЕРБ и реформаторите, не приемат тази драстична стъпка - тотална приватизация на болници.


От опозицията подозират, че екипът на Москов си затваря очите пред трупането на нови задължения от болниците с цел да бъдат по-лесно приватизирани, след което да бъдат докарани до фалит. Министърът обаче отрече, че дълговете се увеличават, напротив - били овладени по негово време.


Лечебниците са регистрирани по Търговския закон и не се предвижда промяна на статута им. Това означава, че когато някой обяви фалит, ликвидаторът удовлетворява изискванията на най-големите кредитори. Това обикновено са фармацевтични компании. След това със сградния фонд може да прави каквото си иска.


Всички групи в НС пишат свои забранителни списъци за болниците. В ГЕРБ не са решили още колко ще са те, но смятат, че поне двайсетина трябва да попаднат в списъка. АБВ искат поне 35, а ПФ - още повече. Даже РБ настоява да има гаранции, че здравната помощ у нас няма да бъде блокирана.


Хората на Борисов са разтревожени и от предложението на Москов за сливане на здравни заведения с държавна и общинска собственост. Техни кметове по места поставиха остро въпроса, имаше и протести.


В законопроекта е предвидено, когато едно здравно заведение има смесена собственост, решението за приватизация да се взема от МС, което е скандално, защото така се елиминира местният парламент.


Д-р Красимир Петров от ГЕРБ поиска в закона да се запишат критериите, по които ще се преценява кои болници може да сключват договор с касата. В момента министърът предлага той да определя критериите, а комисии да дават становища. Те обаче не са нормативен акт и не може да бъдат оспорени в съда. И така на практика здравният министър еднолично ще отсява кои лечебници да останат на пазара. Още по-скандално е, че няма задължение, ако една болница има договор с НЗОК за работа по допълнителен пакет, да поеме и основния пакет, където са хроничните и спешните случаи, които обикновено носят загуби. Защо министърът не е ограничил болниците да нямат възможност да си избират пациенти и дали не ни води към огромен хаос в системата, питат се депутатите в кулоарите на парламента.


Над 397 млн. лв. са дълговете в края на 2014 г. Към 31 декември 2014 г. дълговете на държавните и общинските болници са в размер на 397 млн. лв. Това отговори Петър Москов на депутата от РБ доц. Димитър Шишков.


През 2013 г. дълговете на болниците са били близо 370 млн. лв. Петте болници с най-голям размер на задълженията за 2014 г. са: УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив (46,5 млн. лв.), УМБАЛ „Н. И. Пирогов“-София (34,6 млн. лв.), МБАЛ „Св. Марина“-Варна (26,7 млн. лв.), СБАЛ по хематологични заболявания в София (25 млн. лв.) и УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ в София (24,4 млн. лв.). Тяхната стойност спрямо 2013 г. намалява единствено за УМБАЛ „Св. Георги“, а за останалите четири се увеличава.


Просрочените задължения на „Пирогов“ към 31 януари 2015 г. възлизат на 12 млн. лв., на Александровска болница - 10,6 млн. лв., а на ИСУЛ - над 5 млн. лв. Многопрофилните болници за активно лечение в областните градове имат общо 61,7 млн. лв. просрочени задължения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци