28.06.2015 19:42

Водният цикъл на Кърджали се скъса, хиляди са без вода

Видян 1282 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повече от 4 денонощия хиляди жители на Кърджали и 20 околни села са без вода заради тежка авария на новия водопровод, предаде БГНЕа.


 


Аварията се повтаря 4 пъти на едно и също място, вероятно причината е или в лошото качество на тръбите, произведени от "Екопроект" – Габрово, или в лошото изпълнение, коментира ръководителят на проекта за Водния цикъл инж. Митко Синабов. Той уточни, че след разговори с "ВиК" потърпевшите ще бъдат обезщетени, но как, не стана ясно. "Това не е авария, провокирана от метеорологични условия, на няколко места са използвани тръби от габровската фирма, но проблемният участък е само един, засега. Проблемът явно е в материала на тръбите, поради който не се получава добра запойка", допълни той.


 


Областният управител Илия Илиев, който днес провери как се работи по отстраняването на проблема, бе категоричен, че отговорните лица са го подценили и не са реагирали адекватно, за да се избегне патовата ситуация. Стотици семейства са без вода в разгара на лятото, а изпълнителят да не е наясно какви са причините за пробива, това е недопустимо, заяви той. Заради предполагаемия дефект на тръбите, фирмата е изпратила проби за експертиза в лабораторията на Института по заваряване, становището се очаква в началото на новата седмица. Ако дефектът се докаже, ще се наложи подмяната на 250 нови полипропиленови тръби в системата на Водния цикъл, като преди това се прокара отклонение /байпас/ за захранване на потребителите. Илиев подчерта, че изпълнителите на проекта и общината като възложител на обекта са длъжни да поемат отговорност за тежката авария на главния водопровод в района на квартал "Възрожденци". Пети ден строителите от софийската фирма "Калистратов груп" безуспешно се опитват да възстановят целостта на водопровода. Ако направените днес заварки издържат, до няколко часа резервоарите ще се напълнят и в късния следобед домакинствата ще имат вода, увериха от фирмата.


 


"В и К" не носи отговорност за аварията, тъй като все още не е стопанин на съоръженията от Водния цикъл, но понася най-тежките упреци и недоволството на абонатите, заяви управителят на дружеството инж. Славчо Славков. Те ще бъдат прехвърлени за експлоатация към дружеството едва, след като мине приемателната комисия. Славков заяви, че предприятието е претърпяло огромни загуби заради аварията и ще предяви иск по съдебен ред за нанесените щети и пропуснатите ползи.


 


Строителството на целия обект по мега-проекта за интегрирания воден цикъл на Кърджали струва 70 млн. лева, средствата от Кохезионния фонд са в размер на 54 296 782 лева. Националното съфинансиране възлиза на 13 574 196 лева, а собственият принос на общината е 2 099 102 лева. На 3 октомври 2013 г. бе даден официален старт на проекта, а ползите от реализацията му са огромни – над 53 000 жители ползват новата канализационна и водопроводна мрежа, с която са свързани над 6 000 домакинства, а тази на други 5 000 семейства е реконструирана и обновена. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец