Свързани новини

27.06.2015 19:55

Еврозоната спира помощта за Гърция след 30 юни

Видян 1241 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Финансовите министри на страните от Еврозоната не смятат да продължават програмата за финансова помощ на Гърция след 30 юни, съобщи Франс прес, позовавайки се на свои източници.


Всъщност финансовите министри на страните от т.нар Еврогрупа се събраха днес в Брюксел на извънредно заседание, за да търсят още един начин за споразумение между Гърция и кредиторите й.


 


Ситуацията около заседанието стана напечена най-вече от факта, че няколко часа преди събирането на финансовите министри от страните в Еврозоната гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви провеждането на референдум на 5 юли, където хората се питат как да продължат отношенията на страната с международните и кредитори. Решението на Еврогрупата обезсмисля до голяма степен и референдума, готвен от Атина.


 


Според германския финансов министър Волфганг Шойбле, Атина де факто е приключила преговорите. „Масата на преговорите бе напусната от Гърция“, заяви той при пристигането си в Брюксел, цитиран от DPA. По думите му в момента няма основа за каквито и да е преговори.


 


На 30 юни Атина трябва да плати 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ). Неговият ръководител Кристин Лагард посочи неколкократно, че няма да има отлагане на срока за плащане. Сега финансовите министри следва да обсъдят какво може да се направи в случай на дефолт. По всяка вероятност ще има натиск към гръцкото правителство да въведе капиталов контрол – нещо, което Атина досега отказваше да направи. Освен това по всяка вероятност Европейската централна банка ще трябва да намали или направо да спре спешното снабдяване с капитал на гръцката банкова система. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец