Свързани новини

26.06.2015 17:12

Ципрас обвини международните кредитори в шантнаж

Видян 1295 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гръцкият премиер Алексис Ципрас зае отбранителна позицията по преговорите за спасителната програма на страната и обвини международните кредитори, че "изнудват" правителството му. "Основополагащите принципи на ЕС са солидарност, равенство и взаимно уважение. Той не се основава на шантажи и ултиматуми," заяви Ципрас в Брюксел.


 


В същото време германският канцлер Ангела Меркел призова Атина да приеме "изключително щедрото" предложение на кредиторите. То включва пет месеца отсрочка и 12 милиарда евро помощ до края на ноември в замяна на редица реформи, съобщи Франс прес, като се позова на проектодокумент от преговорите. Това ще е третото отсрочване на гръцкия дълг, посочва агенцията. Освен това кредиторите са готови да отпуснат спешно на Атина 1,8 милиарда евро, веднага щом парламентът гласува реформите, за да може Гърция да се издължи към МВФ в края на месеца.


 


По-рано гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че страната му е направила всичко по силите си да изпълни "странните искания" на кредиторите и е твърдо решена да остане в еврозоната. Но Атина няма да приеме решение на дълговата си криза, което смята за неосъществимо, подчерта Варуфакис в интервю за ирландското радио.


 


Международният валутен фонд (МВФ) изрази увереност, че Атина ще плати дълга си към организацията до края на месеца. Говорителят Джери Райс също опроверга информациите, че именно фондът играе "лошото ченге" в преговорите:


 


Очакваме плащането да бъде направено на 30-и юни и гръцките власти заявиха това публично. Институциите, трите институции - Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ, имат обща позиция и са на едно и също мнение по въпроса.


 


Дискусията на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) по проблема с Атина завърши с отлагане на решението за извънредното заседание на Еврогрупата утре. Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел обявиха, че то ще бъде решаващо за съдбата на Атина:


 


Времето изтича. Всички в Европейския съвет се съгласиха, че трябва да се направи всичко възможно, за да се стигне до решение в събота. Затова и срещата е от решаващо значение.


 


Гърция получи два спасителни заема на обща стойност 240 милиарда евро от 2010 година досега. Ако няма споразумение през уикенда да се размрази останалата помощ, страната е изправена пред фалит.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей