Свързани новини

25.06.2015 13:10

На първо четене: Отлагат поскъпването на тока с месец

Видян 1127 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народното събрание одобри на първо четене отлагането вдигането цената на тока с един месец. Това стана с приемането на промените в Закона за енергетиката със 126 гласа „За", 12 „против" и 9 „въздържал се, съобщи КРОСС.


Приетите промени ще дадат възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране да отложи предстоящото вдигане цената на тока с един месец като удължи срока на регулаторния период с един месец. Други промени в закона са намаляване на тежестта свързана с разходите за енергия на възобновяемите източници. Както и това, че се заявява намерението на правителството за свиване на разходите в държавните енергийни дружества.


Очаквано темата отново предизвика взаимни обвинения между управляващите и опозицията.


Председателят на енергийната комисия в парламента и бивш ресорен министър Делян Добрев заяви, че управляващите считат за целесъобразно да се даде възможност на енергийния регулатор да отложи своето решение, ако прецени. Ако прецени, комисията да отложи решението за ценовия модел за електроенергетиката, за да се съобрази с новите обстоятелства, които ще доведат до различни изходни данни и съответно до различен краен резултат, прилагайки същия модел на регулатора, призова той.


„Стана ясно, че управляващото мнозинство и изпълнителната власт правят опит в рамките на един месец да успокоят обществото и българските граждани. Това, че ще се опитате в рамките на този месец да обвините всички, но не и да признаете вашите грешки, няма да свали тази отговорност на вас като правителство, персонално като министър на енергетиката, госпожо министър, и всички, които сте в това управляващо мнозинство, излъчило изпълнителната власт", каза Красимир Янков от левицата.


Енергийният министър Теменужка Петкова сподели, че управляващите не са бездействали и от първия ден на мандата си са предприели необходимите действия за свиване на дефицита в сектора. „Предприехме законодателни промени, които са доста смели и които с подкрепата на всички парламентарни групи станаха факт и благодарение на които смятам, че започна процесът по оздравяване на сектор енергетика", каза министърът.


Десислав Чуколов от "Атака" припочни за недоволството от страна на бизнеса за новия ценови модел. „Работодателите, едрият бизнес възнегодува, каза „Тези цени не са добре за нас". Веднага се задействаха комисии, премиерът - излезе даже в опозиция на самия себе си, и решихме, че трябва да задържим цената на тока. Правилно, браво, така е! Ние от Атака многократно сме предлагали мораториуми за шест месеца говорим за месец", обясни той и пресметна, че една шеста от исканията на Атака ще бъдат изпълнени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на