23.06.2015 13:05

Пускат ни реактор и половина нови ВЕИ мощности

Видян 1962 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До 2025 г. ще бъдат присъединени 1489 МВт (колкото реактор и половина на АЕЦ Козлодуй) възобновяеми енергийни мощности /ВЕИ/ към електропреносната и електроразпределителната мрежа. Това заяви по Нова тв Мария Капон, председател на Единна народна партия, част от Коалиция Десните. „Да видим бизнесът знае ли плановете на правителството?, допълни тя.


Това се случва на фона на несъгласиео на големите производители у нас с поскъпването нтока от 1 юли. Припомняме, че те планират излючване на енергийните мощности в техните предприятия от 11,00 ч. в петък. Това може да доведе до големи токови удари с икономически загуби и вреди, защото електрическата енергия не се складира.


Изнесените от Капон данни фигурират в Плана за развитие на преносната електрическа мрежа на България. От тях става ясно, че всяка година в периода от 2015 г. до 2024 г. ще се присъединяват средно по 50-70 МВт нови мощности от вятърни централи, като за 2016 г. и 2020 г. те ще бъдат съответно по 120 МВт. При фотоволтаиците се предвижда средно на година да бъдат присъединявани по 40 МВт, а за 2017 г. и 2020 г. по 185 и 92 МВт съответно. За сведение към средата на миналта година е имало 694 МВт вятърни централи и 1038 МВт фотоволтаични електроцентрали.


Припомняме, че шеф на ВЕИ-тата е Никола Николов, който беше лидер на приятелския кръг Агнешките главички от времето на Иван Костов. Той е и човекът, който като депутат от Разград отгледа под крилото си Иво Прокопиев и кръга Капитал. Тогава държавата му продаде Каолин, който го направи олигарх.


"А обикновените граждани знаят ли колко още ще плащат за този ужас без край? Новите ТЕЦ-ове и когенерации къде са и чии са?  Кой има интерес българската икономика да фалира? Ще плащаме и по-скъпия ток, и по-скъпите продукти и услуги, и новите помощи за новите безработни. Нима не е ясно, че евтин ток прави само Козлодуй и държавната Марица. Защо не се съсредоточат усилията в увеличаване на тези мощности, а храним собственици на ВЕИ - та още и още", подчерта Мария Капон.


Предвидените 1489 МВт правят почти един блок и половина ядрен реактор, който е базова мощност, за разлика от ВЕИ-та. В същото време управляващите от средата на миналата година постоянно твърдят, че страната ни не се нуждае от нови енергийни мощности. Имали сме достатъчно и за вътрешно потребление, и за износ. С този рефрен те се опитват да обяснят, защо страната ни не се нуждае от нов ядрен блок на площадката на АЕЦ Козлодуй, който ще произвежда много по-евтино и екологично чисто електричество, отколкото това, което дават същите тези ВЕИ-та.


Високата цена на тока през последните години се дължи именно на електричеството, произвеждано от фотоволтаици и вятърни централи, а не на 5-и и 6-и блок на АЕЦ Козлодуй и държавната ТЕЦ Марица Изток 2. От 2010 г. благодарение на законодателството и правителствената политика в страната ни с ударни темпове са изграждат ВЕИ централи. Така само за 2 години бяха построени и присъединени към мрежата над 1000 МВт, с което България преизпълни ударно поетите задължения към Европейския съюз, предвиждащи едва след 2016 г. 16% от произвеждания ток да бъде от ВЕИ. Токът от новопостроените "зелени" мощности се изкупуваше преференциално, докато евтиното електричество на държавните централи ставаше ненужно. Така в общи линии се стигна до тежката криза от зимата на 2013 г., когато системата не издържа и високите цени на тока предизвикаха масови протести, довели през февруари до свалянето от власт на премиера Бойко Борисов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец