Свързани новини

19.06.2015 17:40

ЕЦБ одобри повишение на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки

Видян 963 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На извънредна телеконферентна среща Европейската централна банка повиши тавана на Механизма за спешна ликвидност (фонда ELA), чрез който Централната банка на Гърция предоставя извънредна ликвидност на закъсали търговски банки в страната, съобщава агенция Reuters, цитирана от КРОСС.


Това e второто за тази седмица увеличение на кредитната линия на ЕЦБ за гръцките банки, с оглед масовото паническо теглене на депозити от банковата система на страната през последните дни.


С оглед засилващите се страхове от скорошен фалит на Гърция и от налагане още в началото на следващата седмица на т. нар. „контрол на капитала", от понеделник до вчера вкл. са били изтеглени депозити за около 3 млрд. евро.


В сряда Европейската централна банка одобри повишение на тавана на програмата ELA с 1,1 млрд. евро до общо 84,1 млрд. евро. Банкови източници на Reuters са отказали да посочат точния размер на новото повишение на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки.


Днес Управителният съвет на ЕЦБ одобри повишение на програмата ELA, тъй като централните банкери очакват положителен изход на срещата на върха в понеделник, заяви банков източник, позовавайки се на насрочената за понеделник извънредна среща на лидерите на еврозоната, на която да се обсъди съдбата на Гърция. Липсата на информация за размера на новото повишение на програмата ELA означава, че ЕЦБ вероятно не желае да стане ясна нейната преценка за предстоящото през следващите дни теглене на средства от гръцката банкова система.


Според Financial Times обаче, днешното повишение на програмата ELA е било по-малко от поисканите от Гръцката централна банка около 3 млрд. евро. Изданието също така отбеляза, че ЕЦБ разчита тези допълнителни средства да стигнат до края на днешния ден и през първия ден на следващата седмица.


Според неназован представител на ЕЦБ, в понеделник Централната банка планира да проведе нова извънредна телеконферентна среща, на която ще направи преглед на спешното финансиране за гръцките банки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион