18.06.2015 15:45

По-евтиният ток от US ТЕЦ-овете се отлага

Видян 959 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За началото на август ще се отложи влизането в сила на споразумението за намаляването на цената на електроенергията между Националната електрическа компания и двете американски топлоцентрали Ей И Ес Гълъбово и КонтурГлобал Марица изток 3, съобщи ресорният министър Теменужка Петкова. Двете фирми са съответно №1 и №4 по печалба у нас. Тя възлиза на общо 565 млн.лв.



След подписването на новите договори НЕК ще започне да купува по-евтин ток от US ТЕЦ-овете. Така твърди Теменужка, която се зарече до ЧНГ цената на тока да не расте. "Това ще доведе до по-добри финансови резултати за дружеството, а оттам ще се стигне до възможността цените на електроенергията за бита да бъдат в рамките на планираните 2% от юли. Все още се уточняват някои от детайлите по споразуменията“, посочи енергийният министър.

"Вече сме готови с договора с Ей И ЕС.  Той в момента се намира в КЕВР, откъдето също трябва да бъде одобрен. С Контур Глобал – Марица изток З имаме още финални уточнения, за да можем договореностите, които постигнахме, да влязат в  дългосрочния договор. Тъй като Ей И Ес не са получили одобрение от всичките банки-кредиторки, по всяка вероятност ще предложат, и ние ще работим  в тази посока, да се удължи срокът, в който трябва да подпишем договорите окончателно", обясни тя.

Едно от условията, за да влязат тези споразумения в сила, е НЕК  да се издължи на двете US централи. „Необходимите близо 750 млн. лв. все още не са намерени, но се работи заедно с финансовото министерство за осигуряване на тези средства“, каза вицето на Петкова Николай Николов.
„Нямаме никакви основания да считаме, че няма да получим този заем, да си изпълним ангажиментите и разбира се да влязат в сила споразуменията“, допълни той.

Според Министерството на енергетиката забавянето няма да се отрази на планираните цени на електроенергията от юли.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и