10.06.2015 13:50

Маслото в магазините пак пълно с опасни вещества

Видян 1284 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кравето масло, което е сред най-използваните продукти във всяко домакинство, продължава да бъде пълно с вредни вещества. Девет месеца след предишните тестове, извършени от асоциацията на Активните потребители, нищо не се е променило - повечето производители продължават да влагат в продуктите немлечни мазнини в нарушение на законодателството и добрите производствени практики. От Асоциацията публикуваха ново изследване по темата, съдържащо тревожни данни. 


Оказва се, че резултатите от двете лаборатории, в които са извършени тестовете,  са идентични и категорични - отново, както и през септември 2014, е установено наличието на немлечна мазнина в 4 от 10 продукта, което представлява над 1/3 от изпитаните масла. При едната проба съдържанието на немлечна мазнина достига до изумителните 64%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 48%.


Маслата, в които се откриват примеси, са произведени от три компании. При две от тях, Хранинвест и Miltex, същото нарушение беше засечено и при предишното изследване през 2014. Влаганите заместители на млечната мазнина могат да бъдат с растителен произход, например палмово масло. Могат обаче да бъдат използвани и  , хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др. Същите 4 продукта се характеризират и със завишено съдържание на вода, което не е декларирано на етикета. При определени обстоятелства, вложените немлечни мазнини могат да са и опасни за здравето на хората. Имитиращите мазнини и повечето вода са благодатна среда за развитие на патогенни микроорганизми.


Според законодателството, продуктите с добавени немлечни мазнини задължително трябва да бъдат обозначавани като "имитиращи". На опаковката им пък трябва да бъде изписан видът и процентът на заместителя. Както става ясно от проучването обаче, повечето производители на "имитиращи продукти" не отбелязват това на етикетите.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак