08.06.2015 16:56

Доклад на ЕС: Изнасяме най-много боеприпаси за Ислямска държава

Видян 2507 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бойците на Ислямска държава не просто воюват с българско оръжие, те активно ползват най-новите боеприпаси, произведени у нас. Това показва доклад на частните анализатори от Conflict Armament Reseаrch (CAR), финансиран от Европейския съюз през 2014 г. 


Изследователите на CAR са работили с 1775 гилзи, открити в Северна Сирия и Ирак. По-голямата част от тях са изработени между 1945 г. и 2010 г., като главните производители са от Китай, СССР, САЩ, Руската федерация и Сърбия. На 6-о и 7-о място са Румъния и България, има боеприпаси още от Северна Корея, Турция, Иран, Киргизстан, Чехия, Албания, Босна и Херцеговина, и по няколко от Германия, Словакия, Судан, Полша и Унгария.

 

Става дума за пистолетни 9 x 19 mm патрони, 5,56 х 45 мм и 7,62 х 39 мм за автоматични оръжия, и 12,7 х 108 мм и 14,5 х 114 мм за тежки картечници.

 

Когато обаче става въпрос за мунициите най-новото производство - тези, излезли от заводите между 2010-2014 г, лидер е България. От 203 гилзи, 47 са произведени в страната ни. Веднага след нас е Китай с 45 гилзи, а на трето място е Турция с 27. Едва 5% от това са стандартните 7,62 x 39 mm гилзи за автомат Калашников. Повечето са 7,63 x 54r калибър, ползван в руската пушка Мосин-Наган, и снайпера Драгунов.

 

Този доклад потвърждава и тезата на експерта по национална сигурност Славчо Велков: "Не е тайна, че изнасяме боеприпаси за този регион, и по косвен или по пряк път те попадат в Ислямска държава“. 


Пред БНТ той заяви, че точно с оръжието, което е било изпробвано на полигона в Анево, се водят войните в Близкия Изток. Това е и причината да има американци там, което означава, че на думи евроатлантизмът се бори с ИДИЛ на практика го снабдява с оръжие.


Припомняме, че в събота около обяд при изпробване на гранатомет на полигона на ВМЗ край Анево загина американец, друг негов сънародник е в тежко състояние, а още трима бяха ранени. Сред пострадалите има и двама българи.


Боеприпасите са производство на ВМЗ-Сопот от 1984г. и преди 4-5 години са продадени на родната частна фирма Ангълс ООД, наела мястото, за да прави опити. Тестовете били свързани с американска компания, но дори икономическият министър Божидар Лукарски не знае коя е тя.


Именно присъствието на чужд гражданин трябва да бъде разследвано според Велков, за да се разбере в какво качество е бил там – дали като представител на партньорска фирма или като специалист по боеприпасите. И да се уточни защо е имало и преводач.


Интересен факт е, че както 19' вече писа, ден преди инцидента директорът на ВМЗ пък подаде оставка. 


А собственикът на злополучната фирма Алгънс Александър Димитров мери софийските улици с едно от най-скъпите мазератита в страната, съобщи България днес.


Освен с луксозни лимузини и охолен живот обаче името му се свързва и със зловещите взривове във военните складове край Челопечене през 2008 г. 


"Нямам информация и до мен не са идвали подобни сигнали, ИД да воюва с българско оръжие", пък беше отговорът на военния министър Николай Ненчев и обеща да разпореди проверка.

 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се