Свързани новини

  • Ул. Наука

    Ул. Наука

    Понеже темата на броя са милионните ...

31.05.2015 15:05

Министър крие нови милионни далавери във Фонд научни изследвания

Видян 4157 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не е ясно как са похарчени 23 милиона лева народна пара, дадени от хазната за Фонд научни изследвания през 2014 г. – липсва финансов отчет. Още по-страшното – няма документ отчет да е бил и поискан. Това е само едно от скандалните разкрития в одитен доклад на МОН за дейността на институцията. От април, когато е станал готов, депутатите искат той да бъде представен от министъра на образованието проф. Танев, но той се мотае под различни предлози. 

Запитан публично от депутата от Патриотичния фонд и вносител на промените в Закона за научните изследвания Петър Петров в парламента и пред тв СКАТ, смелият член на кабинета Танев не намери друг отговор, освен да прехвърли вината на заместника си Костадинов. 

Ние обаче имаме новина за министъра – по закон титулярът в просветното ведомство е принципал и е отговорен за фонда. А подозренията, че Танев е бил сред финансираните от ФНИ по време на скандалното министерстване на отстранения по този повод от кабинета Борисов 1 Сергей Игнатов, когато бяха разкрити ужасяващи далавери и мафия в институцията? Това оставяме на съвестта му! И напомняме, че един от проектите, получил 360 000 лв. народна пара от фонда по времето на Игнатов бе Бельото като дискурс – Дискурсът на бельото! Ето такива научни изследвания се правеха с парите на пребогатия български данъкоплатец!

Въпреки че през 2014 г. е бил няма и два месеца министър, по времето на Танев се извършват куп нарушения във фонда, лъсва от одитния доклад, с който 19 минути разполага. 

Сред тях е назначаване на експерт, който НЯМА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ (невероятно, но факт) и назначаване на главен счетоводител без конкурс без стаж и без документи за квалификация – и трите са груби нарушения на закона. И това е само част от проблемите в неговия мандат. Най-големият от тях е, че при краен срок по закон 24 февруари, на 1 юни 2015г. още няма годишна оперативна програма за ФНИ. Сиреч, ще имаме поредна мъртва година за българската наука! Такива бяха и миналите две. Но това не спря харчовете за милиони във фонда, а прикриването на одитния доклад от Танев е „чадър” за нарушенията на финансовата и нормативната дисциплина от неговите предшественички в министерското кресло проф. Анелия Клисарова и доц. Румяна Коларова, която в момента е съветник на президента, освен че телевизионно е видна боркиня против корупцията.

При 12 служители, които съгласно заповед на министъра на образованието имат рекордн работни заплати – 130 608 лв. или по 10 000 на човек, плюс 605 000 лв. за „други възнаграждениея на персонала”, фондът троши 1 186 000 лв. за административни разходи или по 100 000 лв. на човек. 

40% от тях – 386 923 лв.са „разходи за външни услуги”. Какви? Чрез адвокатски кантори, счетоводни къщи, друго дублиране на дейности, включително 2 секретарки на граждански договор към тази на трудов, трима пиари без дейност и т.н., фондът на практика е плащал щедро за дейности, които се вършат от наличните му служители.  

Интересно е, че в мандата на Танев ФНИ е поискал евроконсултации от Юлиана Николова – името съвпада с това на висш сановник от Министерския съвет, наричана още „жената от опозицията” по прочутото дело Хохегер за скандал през 2007 г.( договор с ФНИ за 12 000 лв., сключен на 12.12.2014 г. с предмет „подпомагане при подготовка на конкурсна документация”, при налични юристи на трудов, на граждански и на фирмени договори – та и конкурси няма). 

Прилича ли всичко упоменато на източване? Работа е на прокуратурата да установи, а покривалите далаверите министри – бивши и настоящ, е редно да отговарят, ако се докаже вина.

     




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови