Свързани новини

17.05.2015 09:08

Горещата точка днес е Скопие

Видян 980 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обществеността в Македония се готви за най-големия протест срещу правителството на Никола Груевски. Очаква се страстите в македонската столица Скопие днес да се нажежат, след като седмици наред хората протестираха срещу корупцията, липсата на демокрация и свобода на словото, пише БЛИЦ.


 


Недоволството започна с шпионски скандал и изтичане на компрометиращи записи. На 31 януари премиерът Груевски обвини опозицията, че работи за чужди служби и чужди интереси. От вътрешното министерство в Скопие съобщиха, че в страната е извършена акция "Пуч" за задържането на лица, които са участвали в нарушаването на Конституцията, шпионаж в полза на чужда държава и насилствено сваляне на правителството.


 


В началото на февруари лидерът на СДСМ Зоран Заев започна да разпространява аудиозаписи от телефонни разговори, които разкриха тежки корупционни схеми, кадруване в съдебната система, натиск върху медиите, изборни фалшификации и поръчкови дела срещу неудобни. Основни герои в тези престъпления са премиерът Никола Груевски, неговият братовчед Сашо Миялков, ръководещ спецслужбите, вътрешният министър Янкуловска, финансовият министър Зоран Ставревски и този на комуникациите и транспорта Миле Янакиевски.


 


Сред най-потресаващите разкрития бяха тези за убийството на 22-годишния Мартин Нешковски, който бе пребит преди 4 години на площада в Скопие по време на предизборен митинг на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. Възмущение предизвикаха и коментарите на Янкуловска за смъртта на големия македонски журналист Никола Младенов, за когото тя каза, че „има 100 пъти по-важни неща от неговата смърт”.


 


Както БЛИЦ съобщи, последната атака срещу правителството стана вчера, когато излезе запис, доказващ, че Никола Груевски е бил готов и участвал в пазарлъци по отношение на името на Република Македония, които са много по-унизителни за страната, от наименованието Бивша югославска република Македония.


 


Междувременно започна дело срещу Зоран Заев за опит за преврат и насилствено вземане на властта, при който бяха арестувани петима души, а на Заев бе отнет международния паспорт. Сред задържаните бе и бившият директор на службите Зоран Верушевски.


 


През април се проведе и първата среща между СДСМ и ВМРО –ДПМНЕ с посредничеството на Европейския парламент. Оттогава до днес има няколко срещи, но без резултат.


 


В същото време групи въоръжени албанци нахлуха в страната и предизвикаха напрежение. На 9 май край Куманово се стигна до въоръжен сблъсък, при който загинаха 8 македонски полицаи, а 37 бяха ранени. Груевски обяви, че благодарение на Янкуловска и Миялков е проведена успешна полицейска операция срещу най-голямата балканска терористична група.


 


Опозицията и голяма част от обществото, обаче, заподозряха, че атаките в Куманово са поръчани директно от правителството, за да се отклони общественото внимание от протестите и за да се намери претекст за обявяване на военно положение, което автоматично би ги прекратило.


 


Два дни по-късно Груевски прие оставките на Миялков и Янкуловска, чиято работа той определи за достойна за учебниците. Според сръбски вестник, обаче, самият Миялков е организирал нападението, но в един момент е изпуснал контрола. Същият ден в Скопие се проведе и лидерската среща между премиера Никола Груевски и лидерите на Социалдемократическия съюз Зоран Заев, на Демократическия съюз за интеграция Али Ахмети и на Демократическата партия на албанците Мендух Тачи. Разговорите се състояха с посредничеството на посланиците на САЩ Джес Бейли и на ЕС Аиво Орав. Срещата приключи без успех.


 


Лидерът на СДСМ Зоран Заев обяви, че за днес близо 5000 души лично са обявили, че ще останат на площада до падането на режима на Никола Груевски, който според опозиционера унищожава не само устоите на държавата, но и съжителството между хората.


 


Участници ще бъдат политически формации, граждански сдружения и политически партии както от албанския, така и от македонския политически блок. Както стана ясно по-рано, лидерът на ПЕС Сергей Станишев също е заявил участие.


 


Студентските организации в Македония са заявили, че ще вземат активно участие в протеста. Междувременно няколко албански сдружения заявиха, че няма да протестират, защото досега Заев не е обещал нищо за подобряване положението на албанците и защото смятат, че идването на власт на СДСМ не е решение на проблемите.


 


По думите на анализатори пък днешният протест е изключително важен, тъй като ще стане ясно дали страната ще тръгне по пътя на демократизацията и европейската интеграция или няма да успее да се справи с проблемите си. Правителството на Груевски се сочи за основен виновник страната да не започне преговори за присъединяване към ЕС.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели