Свързани новини

14.05.2015 11:12

Роско кани корейци да дирят нефт и газ в Черно море

Видян 1494 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Росен Плевнелиев кани корейски фирми за проучванията за нефт и газ в Черно море в блоковете "Терес" и "Силистар". Това съобщи екипът на БГНЕС, който е в корейската столица Сеул и следи официалното посещение на държавния глава в азиатската страна.


След проведените срещи на четири очи между Плевнелиев и президента на Република Корея Пак Гън-хе днес бе даден специален брифинг, на който нашият президент заяви: "Приветстваме интереса на Република Корея към селското стопанство и производството на храни, както и за участието на корейски компании в енергийни и инфраструктурни български проекти". Но в текста на документа с речта му за превод, с който е запозната корейската страна, този текст за находищата в Черно море фигурираше и за тази конкретика вероятно двамата държавни глави са си говорили помежду си, макар че изрично не го спомена по време на словото си.


За нас Република Корея е приоритетен стратегически партньор в Азия и желаем да насърчим двустранната търговия, инвестициите, каза Плевнелиев. Той изреди предимствата на България като страна на розите, на киселото мляко, на здравословните храни, на виното, но потенциалът ни е много по-голям. Разполагаме с високо квалифицирани специалисти, развити индустриални зони, в световната класация на аутсорсинг дестинации България е единствената европейска държава в Топ 10 и гарантираме свободен достъп до 500 милионния пазар на ЕС, добави той. Страната ни има много добро име и репутация в Азия, подчерта Плевнелиев.


В декларацията, която подписахме решихме да дефинираме нашите отношения като стратегическо партньорство, заяви президентът на Република Корея Пак Гън-хе в своето слово при посрещането на българския си колега. Република България е разположена на геополитически важно място, където се свързват Европа и Близкия Изток. Република Корея също има геополитическо разположение, което има важна роля при подписването на споразумения за свободна търговия с европейските държави, каза Пак Гън-хе.


Планираме организиране на икономическа среща на високо равнище през месец октомври тази година, на която да бъдат обсъдени насърчаването на търговията и инвестициите чрез размяна на повече делегации и активизиране на връзките между частни фирми, заяви президентът на Република Корея.


Двете страни ще работят по разширяване на сътрудничеството в областта на енергетиката,отбранителната индустрия, технологиите, инфраструктурата, земеделието, околната среда, образованието и културата, подчерта Пак Гън-хе. Важни са и меморандумите за фундаменталните изследвания, приложните науки, на отбраната и сигурността, образованието и културата, на спорта.


Корея искрено благодари на българското правителство за неговата последователна подкрепа по въпроса за ядреното разоръжаване на Северна Корея, отбеляза Пак Гън-хе. Двете страни потвърдиха намерението си да положат съвместни усилия за опазване на мира и сигурността в Северна Корея, добави тя. Ние подчертахме взаимното си желание да си да си съдействаме по въпросите на борбата с тероризма, изпращането на хуманитарна помощ за конфликтни райони, както и за опазване на световния мир и сигурност, посочи Пак Гън-хе. Още веднъж искам най-сърдечно да ви благодаря за вашата подкрепа за концепция за мирно обединение на Корейския полуостров и за концепцията за мирно сътрудничество в Североизточна Азия, заключи президентът на Република Корея. 



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне