Свързани новини

12.05.2015 11:20

Митов: Каквото се случва в Македония, може да рефлектира и върху нас

Видян 1103 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Македония ни е съседка и каквото се случва там, може да рефлектира и върху нас." Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов в сутрешния блок на БНТ в коментар на спецакцията от почивните дни в град Куманово, пише glasove.com.


"За България най-важно е стабилността и териториалната цялост на Македония. Македония има своето европейско бъдеще, но случващото се там поражда сериозни притеснения от гледна точка на стабилността и опазването на етническия мир", каза Митов.


По думите му в момента ситуацията в страната е спокойна, нормална е и обстановката по границите и не се наблюдават никакви признаци на зараждащо се етническо напрежение."Това са отломки от едни стари времена, в които Македония беше нестабилна. И те започват да събират скорост и самочувствие и да смятат, че могат да бъдат фактор отново", каза министърът в коментар за групата, срещу която бе насочена акцията в Куманово.


Според външния министър случилото се в страната е резултат от вътрешнополитическото напрежение там и властта в Македония трябва да стабилизира обстановката. "Необходимо е да се възстанови диалогът между управляващи и опозиция, защото политическата нестабилност създава вакуум, в който има опасност да навлязат радикални елементи," смята външният министър.


Той уточни, че България не може да се меси във вътрешните работи на Македония. "Но тъй като страната се стреми към членство в ЕС, страните-членки имат правото да изказват своите притеснения и са длъжни да помагат. Пътят на страната към това членство минава през тежки реформи, през консенсуси", смята Даниел Митов.


По думите му стабилизирането минава през реформи, но за съжаление те не се виждат. Нужно е да се види малко по-сериозно държавническо отношение", на мнение е външният министър. Той допълни, че ситуацията в Македония вероятно ще бъде тема и в дневния ред на предстоящия европейски съвет по външните работи.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец