Свързани новини

07.05.2015 15:35

До 15 бона глоба за установените нарушения в Софиямед

Видян 2667 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Две акушерки в Клиниката по акушерство и гинекология на болницата "Софиямед" са работили едновременно на трудов и на граждански договор с лечебното заведение и са полагали извънреден труд над законоустановените норми, установи проверка на Главната инспекция по труда (ГИТ), съобщи пресцентърът на Инспекцията. 


Редовни нарушения по разпределението на работното време обаче са установени основно при акушерката Емилия Ковачева. За периода януари-март 2015 г. Ковачева 20 пъти е работила по две последователни смени без да й е осигурена задължителната по закон междудневна почивка от 12 часа. 


За първите три месеца на годината Ковачева е отработила една редовна смяна от 8 часа, 30 дневни и 29 нощни 12-часови смени, общо 716 часа труд при 496 часа, необходими за отработване при 40-часова работна седмица. 


Положеният извънреден труд за януари-март е от 220 часа при допустими 150 часа за цялата година. 


Нарушавани са и ограниченията за извънреден труд за година, месец, седмица и за два последователни работни дни. През април - преди инцидента, Емилия Ковачева е работила три пъти по 24 часа. 


В предоставения при проверката график за нея е предвидена почивка от пет последователни дни, а веднага след датата на инцидента - и планиран годишен отпуск, поради което за април е било заложено Ковачева да положи общо 168 часа труд, т.е. 8 часа извънредно, е установила проверката.  


Относно работното време на останалите акушерки в отделението, според предоставените документи, са установени единични случаи на 24-часови дежурства, както и на неосигурена задължителна седмична почивка от минимум 36 часа при сумирано изчисляване на работното време. 


Не са установени нарушения на работното време на лекарите в Клиниката, информират от ГИТ. 


Работодателят е допуснал нарушения при разпределението и отчитането на работното време като цяло. Те създават предпоставки за трудно установяване от контролните органи на нерегламентирано полагане на извънреден труд и липса на задължителни почивки, се отбелязва в съобщението.


В Правилника за вътрешния ред на болницата е регламентирано, че работната смяна по график не може да надвишава 12 часа, но не е определен в него редът за отчитане на работното време и начинът на редуване на смените. Не са издавани заповеди за полагане на извънреден труд поне 24 часа предварително, е констатирала проверката.


Извънредният труд не е начислен във ведомостите за трудовите възнаграждения, тъй като е изплащан по силата на граждански договор. Това обаче е нарушение на  трудовото законодателство, тъй като естеството на работата, за която е положен, а именно оказване на медицински грижи с работно време и работно място, предполага наличие на трудови правоотношения, коментират от Инспекцията. Предоставеният граждански договор с Емилия Ковачева не е подписан от нея и е с изтекъл срок. 


За установените нарушения са дадени задължителни за изпълнение предписания. За неспазването на задължителната междудневна почивка, на максималната продължителност на положения извънреден труд и максималната продължителност на работната смяна от работодателя е потърсена и административнонаказателна отговорност. Санкциите са между 1500 лв. и 15 000 лв.


Предвид установените нарушения в болница "Софиямед" и идентифицирането на практиката в лечебните заведения трудови правоотношения да се прикриват с граждански договори, Главна инспекция по труда започва масирани проверки в лечебните заведения в цялата страна, информират от ГИТ. Приоритет ще бъде работното време и възникването, изменението и прекратяването на трудовите правоотношения. 


Продължава и проверката в "Софиямед" по останалите клиники и отделения.




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата, за да не се