06.05.2015 11:58

Експерти: Поскъпването на тока и топлата вода от 1 юли е неизбежно

Видян 755 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поскъпването на тока и топлата вода от 1 юли е неизбежно. Това прогнозираха енергийни експерти в предаването "Лице в лице" вчера по БиТиВи. Председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски посочи, че увеличението има основание, тъй като в енергетиката са се натрупали диспропорции при цените на различните продукти. "Топлоенергията трябва да получи реалната си цена за производство, а електроенергията да възстанови нивата си", каза той.


"Енергетиката за политиците е най-ресурсният сектор, от който може да се краде най-много. Свидетели сме, че дълги години министъра на икономиката се занимаваше само с енергетиката. Добре, че сега имаме министър само за енергетика", коментира председателят на Единната народна партия Мария Капон.


Според енергийният експерт Христо Казанджиев не е необходимо строителството на нови ядрени мощности.


"Проектите са свързани с огромни разходи без да е ясна възвращаемостта на приходите. Преди да започне мащабен проект в нормалните страни се прави дългосрочно проучване за ползите от нови мощности. Проблемът у нас е, че дълги години тези прогнози се манипулират", отсече Хиновски. Според него секторът има нужда от незабавна мащабна реформа. Той беше категоричен, че икономическата политика в енергетиката не трябва да се бърка със социалната помощ. Според него, за да се стабилизира секторът, са необходими непопулярни мерки, които обаче плашат политиците. Хиновски коментира още, че България не е готова за пълна либерализация на енергийния си пазар до края на годината, каквито са изискванията на ЕК. "Трябва да се направи прекатегоризация на бедните домакинства. Икономиката подпомага бедните домакинства, в същото време браншът спонсорира богатите потребители, а това е недопустимо", заяви той.


Капон посочи, че е време да се въведе понятието "енергийно бедни". Необходимо е да се либерализира пазара. "За мен е очевидно, че проблемите на енергетиката се преекспонират в обществото. Енергетиката се демонизира с цел извличане на политически дивиденти. Никой не обръща внимание, че пазарът се либерализира. Големият проблем е свързан с провала на икономическата политика на поредица от правителства. Те са избрали енергетиката като изкупителна жертва, за да оправдаят провалите си", обясни тя.


"Огромни проблеми, които генерират политическа корупция. В същото време никой не говори, че цените скачат и няма как това да не се случва и с тока. Въпреки това поредица от години сектора се използва, за да обере обществения негативизъм", коментира Казанджиев.


"България е в една специфична ситуация с неподготвен модел за либерализация, и сега ще правим енергийна борса. Въпреки това експертът посочи това като положителна стъпка. В момента имаме скъпи и дългосрочни договори, които ще тегнат над борсата", прогнозира Хиновски. Според него цената на производството на ток до декември месец ще скочи с 18-20%. "При такова увеличение най-лесно е държавата да не облага с данък производството", посочи Капон.


Според експертите, голяма част от цената на тока, която плащаме отива в разходи, които не потребяваме, като поддържане на стари мощности. Няма как КЕВР да държи изкуствено цената на тока.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне