Свързани новини

05.05.2015 14:54

Москва посочи неонацизма в България: 3 партии и Луков марш

Видян 1010 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Поне три националистически организации в България, както и организираният веднъж годишно Луков марш, са посочени от Русия като представители на неонацизма в България.


В доклад на руското външно министерство, озаглавен "Неонацизмът – опасност за човешките права, демокрацията и върховенството на закона", Москва изброи някои от партньорите си от крайнодесния политически спектър от държави членки на Европейския съюз (ЕС), пише 24 часа.


В проучването се твърди, че идеологията на Адолф Хитлер "постепенно се възражда в някои региони от модерния свят, по-специално в Западна Европа, еволюира и придобива нови ужасни форми".


Според частта от него, посветена на България, "през първите 10 години на 21-и век известен брой ултра десни групи са съществували в България, но всички до момента, са се разпаднали".


В доклада се посочва още, че в България има няколко националистически структури, които "защитават чистотата на българската раса и превъзходството ѝ пред другите".


"Подобни откровено неонацистски движения са Българският национален съюз и "Воини на Тангра". Те не крият убежденията си и също така прокарват идеите си по всеки начин на собствените си сайтове и в социалните мрежи", пише още в доклада.


"В България тези движения дават ясни сигнали за неонацизъм и расизъм […], противопоставят се на имигрантите и бежанците от Близкия изток и демонстрират своята неприязън към турците и ромите", отбелязва още руското външно министерство.


"Измежду основните генератори на ксенофобска реторика и призиви остават Българското национално движение и Българският национален съюз (възникнал през 2001 г. и позициониращ се като наследник на Съюза на българските национални легиони, фашистка организация, оперираща в България през 1932 - 1944 г.). На 9-и ноември беше създадена Българската националистическа партия, която откровено проповядав расова омраза", пише в доклада.


Според доклада, в България има агресивни групи тийнейджъри и младежи, които открито демонстрират принадлежността си към неонацистки движения.


В доклада е споменат и ежегодният Луков марш като демонстрация на неонацизъм, като властите в София са косвено разкритикувани заради отказа да прекратят провеждането на Марша.


"Само веднъж, през 2014 г., властите в София решиха да забранят провеждането на събитието "като заплаха за обществения ред в столицата", след като бяха изпратени редица молби от страна на руската дипломатическа мисия, български и чуждестранни активисти за зачитането на човешките права[…]. Въпреки това, заради одобрението на демонстрацията след изпращане на известие, Луков марш се проведе, макар и в редуциран формат и при засилен контрол от страна на органите на реда".


В руския доклад не се споменава името на партия "Атака", която беше поканена и взе участие в инициативата на крайнодесни партии в Санкт Петербург.


Партията, както и отделно лидерът ѝ бяха включени в списъка на чуждестранните участници на т.нар "Международния руски консервативен форум", където откровено неонацистки партии присъстваха на създаването на т.нар. "Десен коминтерн".


В доклада са анализирани тенденциите в ЕС държава по държава и са изброени някои "неонацистки" партии, като част от тях имат дългогодишни приятелски отношения с Кремъл.


Измежду тях са Фламандският блок от Белгия (Vlaams Blok), Партията на датчаните в Дания, Националдемократическата партия в Германия (NDP) и Британската национална партия във Великобритания (BNP).


Всичките четири изброени партии изпратиха свои представители на конгреса на руската крайнодясна партия Родина, основана от Дмитрий Рогозин – вицепремиер на Русия и едно от изброените физически лица в забранителните списъци на ЕС. Конгресът призова в декларация ЕС да отмени санкциите срещу Русия и описа НАТО като "инструмент на диктатура".


Докладът беше публикуван в навечерието на 9-и май, когато Русия ще отпразнува победата над нацистка Германия преди 70 години.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите перфектно професионалните задължения

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите