Свързани новини

28.04.2015 13:17

Шефове на Дойче банк на съд заради фалит на медийна империя

Видян 1538 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скандален съдебен процес започна в Мюнхен, коментира РИА Новости, цитирана от novini.bg. Няколко действащи и бивши мениджъри на най-голямата частна банка във Федералната република застанаха пред магистратите в столицата на западната провинция Бавария.


Шефовете са обвинени в сговор и лъжесвидетелстване. Пред магистратите застанаха сегашният съпредседател на съвета на директорите Юрген Фитшен, неговите предшественици на поста Йозеф Акерман и Ролф Бройер, бившият член на съвета на директорите Тесен фон Хайдебрек и бившият шеф на контролния съвет Клеменс Берзиг. Всички ще отговарят пред съда за сговор и даване на лъжливи показания по т.нар. дело Кирх. Подсъдимите, ако бъдат признати за виновни, може да получат между 6 и 10 години лишаване от свобода. Фитшен през 2011 г. е давал показания пред Висшия провинциален съд по процеса за фалита на бившия медиен магнат Лео Кирх, който към този момент е бил покойник. Останалите застанали пред магистратите са били свидетели по делото през 2012 г. Лео Кирх е бил много влиятелна фигура в медийния бизнес в страна и Европа. Той е контролирал няколко ТВ канала и е притежавал правата върху излъчването на 40 000 часа сериали и 10 000 игрални филма. Заради финансови проблеми към 2002 г. дълговете на Kirch-Gruppe са достигнали 6,1 млрд. евро и компанията фалирала. Кирх обвини шефовете на Deutsche Bank за банкрута. Според ищеца заявления на мениджъри са допринесли за тежката ситуация на групата. Той е водил дело за 2 млрд. евро до края на живота си.


През 2002 г. съпредседателят на съвета на директорите Бройер заяви, че най-голямата частна банка в Германия няма да кредитира компанията. Висшият съд на Мюнхен през 2006 г. призна правото на Кирх да получи обезщетение заради изказването на Бройер. Магистратите обаче постановиха, че Deutsche Bank не е отговорна за фалита на Kirch-Gruppe. Шест години по-късно съд постанови финансовата институция да компенсира наследниците на Кирх, които получиха 925 млн. евро. Фитшен, Акерман, Бройер, Хейдебрек и Берзиг заявиха пред съда през 2012 г., че Deutsche Bank е нямала пряк интерес от фалита на Kirch-Gruppe и изявата на Бройер не може да сметне за предумишлено действие. Прокуратура в Мюнхен твърди, че банката е била заинтересована във фалита на медийната империя. Според протокол от заседание на управата на Deutsche Bank е искала да участва в уреждането на спорове след фалита на компанията и са имали интерес. Шефовете са искали да избегнат плащането на 2 млн. евро на Кирх и успели. Обвиняемите отричат вината си. Заседанията на съда ще се провеждат във вторник, защото тогава е традиционното съвещание на мениджърите на банката. В момента Deutsche Bank провежда преструктуриране. Предвижда се закриването на 200 клона по цял свят и съкращаване на служители.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ден за земни и практични дейности

Ден за земни и практични дейности. Ще действате със