Свързани новини

27.04.2015 14:00

Станишев: България винаги е подкрепяла Македония за член на ЕС

Видян 7161 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България винаги е подкрепяла Македония по един искрен начин за членство и в ЕС и НАТО и винаги е протягала ръка в този процес. Това заяви на пресконференция организирана от Информационното бюро на Европейския парламент по повод деветия доклад на Европарламента за процеса на присъединяване на западната ни съседка, президентът на ПЕС Сергей Станишев. Участие взеха и евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки.


Сергей Станишев припомни как през 2008 година ние за пореден път застанахме на страната на Македония, когато тя бе в спор с Гърция, заради името си, и това възпрепятства влизането й в НАТО. „Именно тогава благодарение на българската позиция беше записано в решението на НАТО на най-високо ниво, че в момента в който този въпрос бъде решен автоматически Македония ще стане член на Северноатлантическия съюз. Той подчерта, че стремежът на България да има договор за добросъседство е изключително добронамерен към западната ни съседка, че това е политика на няколко правителства, както и че това е много важен политически критерий за членството на всяка страна в ЕС. Заместник-председателят на Съвместния парламентарен комитет ЕС – Бивша югославска република Македония обясни още, че в българското общество има очаквания за воля от страна на западната ни съседка за подписване на такъв договор. 


Сергей Станишев обърна внимание, че този път в доклада на Европейския парламент освен препоръките в почти всяка една област от функционирането на държавата, е отделено специално внимание на политическата криза. „Още от май миналата година след последните парламентарни избори, опозицията не участва в работата на парламента. Това впрочем се отразява негативно и в работата на съвместния парламентарен комитет, тъй като македонският парламент не е представен в своята цялостност и не говори в някакъв смисъл от името на цялата държава. За съжаление вместо да има напредък в отношенията между власт и опозиция през последните месеци сме свидетели на обострянето им”, посочи Станишев. 


Президентът на ПЕС бе категоричен, че и в доклада на ЕК за 2014 година, се изразява безпокойство от селективното правосъдие, натиска върху медиите и доминирането на властта върху тях и от начина по който се провеждат избори. „А това са политически критерии на Копенхаген на ЕС. И продължаването на сегашното състояние може да попречи сериозно на интеграцията на Македония в ЕС”. 


Той подчерта, че темата "Западни Балкани" за ПЕС е от голямо значение. По думите му докато не приключи процесът на присъединяването на Западните Балкани, ЕС няма да бъде завършен като проект. „Ние като държава член на ЕС сме заинтересовани съседите ни от Западните Балкани да станат членове на ЕС, това е важно  е за целия регион”, категоричен бе Сергей Станишев.  



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог