27.04.2015 10:09

Тръгват съкращения в земеделието

Видян 1113 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От май започва вълна от съкращения в системата на земеделието. Това не е изненада, но досега се чакаха устройствените правилници на отделните поделения, които са под шапката на централното ведомство. Намалението на персонала ще бъде повсеместно.


С 380-390 души ще бъде свит съставът на Българската агенция по безопасност на храните, съобщи  нейният шеф проф. Пламен Моллов. В агенцията работят над 2600 души.


Днес проф. Моллов ще се срещне с представители на двата синдиката - КНСБ и „Подкрепа", за да обсъдят съкращенията. Очакват се горещи спорове между двете основни крила - това на ветеринарите, от една страна, и на растителните защитници, от друга. Според Моллов ще си отидат онези чиновници, за които има несъответствие между изискванията в длъжностната характеристика и образователния ценз, както и хората, достигнали пенсионна възраст.


Сериозно рязане ще има и в Селскостопанската академия. Там в момента работят 2340 души, а трябва да останат 1990. Това обаче няма да разреши хроничния финансов дефицит в аграрната наука. Логичното решение е науката да бъде поставена на пазарни принципи и институтите да получат финансова независимост. Т.е. част от постъпленията от изследванията да постъпват в отделните звена и те да имат интерес да правят наука в полза на бизнеса. Вместо това се обсъжда идеята академията да бъде разпарчетосана - едни от институтите да преминат към БАН, други към аграрните вузове.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак