Свързани новини

23.04.2015 08:12

Пациенти с рак нямали достъп до лъчетерапия заради грешка на НЗОК

Видян 1800 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лекарствата за тежкоболни за домашно лечение да бъдат безплатни на 100 процента, като занапред Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да реимбурсира терапии, а не медикаменти. Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, ко-ито вече минаха на първо четене в пленарната зала, стана ясно от дискусия по темата, която се проведе вчера. Ако те бъдат приети, касата ще покрива цялата сума, която човек трябва да плати в аптеката, ако за едно заболяване взима по няколко вида медикаменти, а не само един или два, както е сега, съобщава "Монитор".


 


Например ако хипертоник е с изписани три препарата, от които по линия на НЗОК само един се отпуска безплатно, вторият е с 25% намаление, а третият не, в бъдеще той ще си ги взима без пари.


 


За да не се оправдават лекарите, че не са разбрали и да не пробутват определени лекарства в полза на една или друга фирма, предстои да бъдат въведени и т. нар. терапевтични ръководства. В тях ще им бъде посочено за всяко заболяване медикаменти от какви групи, включени в реимбурсната лиса на касата, могат да бъдат изписвани. Болниците пък ще трябва да провеждат търговете си за медикаменти само електронно, като определяща ще бъде най-ниската цена, която предлага фирмата производител. Това, по думите на експерти от МЗ, е форма за ограничаване на негативните практики при договарянето на лекарства между лечебните заведения и компаниите.


 


15 000 диабетици у нас могат да останат без нужни за тях лекарства, сигнализираха междувременно пациентските организации.


 


Изваждането на лекарствата за диабетици от списъка с тези, които касата покрива, е следствие от решение на цялата гилдия, която се занимава със заболяването, заяви здравният министър Петър Москов. По думите му нямало нужда пациентите да се притесняват, след като лекарите са казали, че въпросните медикаменти не трябва да се реимбурсират от НЗОК.


 


Онкоболните в благоевградската болница са оставени без лъчетерапия и обезболяващи лекарства. За това съобщи вчера в парламента депутатът от БСП Мая Манолова. Хората били записвани за началото на май, като лекарите им обяснявали, че са изчерпани лимитите за месеца.


 


Проблемът ще бъде решен до дни, изпращам проверка, обясни по-късно пред журналисти министър Петър Москов. По думите му до тази криза се е стигнало, тъй като онкоотделението било от декември м. г., когато в него са се лекували 7 човека. Затова НЗОК е формирала бюджет и заковала лимит за същата бройка, без да отчете, че то е било ново.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева