28.12.2008 09:41

„Възродителният процес” в дебела книга

Видян 1926 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До 3-4 месеца от печат ще излезе книга за „възродителния процес”, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали. Предстоящото издание се подготвя от бившия член на Комисията по досиетата Веселин Ангелов, който е работил в състава й под председателството на Методи Андреев и е бил от квотата на СДС.


Дебелият том ще бъде отпечатан в 800 страници. Това разкри депутатът от ДПС Ахмед Юсеин в Момчилград след финала на традиционния възпоменателен митинг за жертвите на съпротивата срещу насилствената смяна на турско-арабските имена с български. От архивите са извадени всички протоколи от 189 заседания на ЦК на БКП от периода преди и по време на самия процес, посочи Юсеин. По думите му "ДПС няма пръст в това". Юсеин притежава книгата на електронен носител. Той бил шокиран от множество факти. От текста става ясно кои са „архитектите” и кои – противниците на побългаряването на турците. От тези протоколи депутатът узнава как и защо тогавашният първи секретар на ОК на БКП в Кърджали Георги Петров е бил изгонен от поста и от града, както и редица други факти. „ДПС няма да използва книгата, за да трупа дивиденти в своя полза. Искаме цялата българска общественост да научи истините”, подчерта Юсеин. Най-силно се изненадва той от доказателствата, че обкръжението на Тодор Живков изобщо не се замисля за икономическия погром, последвал покръстването на турците и после от т. нар. „голяма екскурзия” към Турция. „Те са правили всичко възможно, ползвали са целия си политически и икономически ресурс, за да докажат, че „възродителният процес” е правилен и полезен акт”, заяви Юсеин, като визира министрите и представителите на всички отговорни институции тогава. „Проведохме няколко срещи с главните прокурори, поканихме и Борис Велчев на заседание в парламента, но той изпрати заместника си. Сега ще подновим поканата си към него, тъй като няма нито един осъден за това грозно престъпление”, каза още депутатът.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.