21.04.2015 07:44

Борисов води министрите в Букурещ

Видян 978 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството ще проведе изнесено заседание в румънската столица Букурещ в петък, научи "Стандарт". Именно там премиерите на България Бойко Борисов и на Румъния Виктор Понта ще обсъждат няколко важни за двете страни проекта. Два от проектите са за изграждане на мостове над река Дунав при Силистра - Калъраш и при Никопол - Турну Мъгуреле. Другите два проекта пък са за изграждане на хидросъоръжение на реката и за вертикален газов коридор "Север-Юг". Освен срещата между двамата, министрите от двете правителства ще могат да се запознаят със своите колеги и да обсъдят общи проекти.


 


Проектът "Вертикален газов коридор", който ще свърже Гърция, България и Румъния, ще е с обем 3-5 млрд. кубически метра газ годишно, а доставките ще идват от различни източници, съобщи министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция. През декември миналата година България, Гърция и Румъния подписаха съвместна декларация за "вертикалния коридор", свързващ техните страни. Той се явява нов маршрут за природен газ, който обединява националните газопреносни мрежи на трите страни. Интерконекторната връзка ще доставя газ от Гърция към България и Румъния, а след това може би и в други страни от Централна и Източна Европа. Природният газ от 5,3 милиарда кубически метра годишно ще бъде осигуряван от различни източници, а именно от гръцката мрежа чрез терминал за втечнен газ в Реветуса, от Трансадриатическия газопровод TAP, който ще мине през северната част на Гърция, и от плаващата станция за регазификация на втечнен газ в северната част на Гърция".


 


Преди дни стана ясно, че до 31 май 2015 г. ще бъде взето окончателно инвестиционно решение за изграждане на интерконектора България - Гърция. Най вероятно освен с Понта, Борисов ще има срещи и с председателя на Сената Калин Попеску-Таричеану. Очаква се основните теми, които ще бъдат обсъдени между двамата, да са постигането на по-добра транспортна и енергийна свързаност в Югоизточна Европа, възможностите за насърчаване на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество между България и Румъния, както и партньорството на двете държави в Европейския съюз и в региона. Освен за общите проекти, правителствата на двете държави ще започнат диалог по общи проекти за инвестиционния план на Европейската комисия, наричан още плана "Юнкер". Така отделни фирми у нас и в северната си съседка ще могат заедно да кандидатстват за финансиране.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец