Свързани новини

16.04.2015 07:04

В синагогата почетоха жертвите на Холокоста

Видян 1099 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Централната Софийска Синагога се проведе церемония по отбелязването на Йом Ашоа - ден на възпоменание на жертвите на Холокоста. В еврейския календар Йом Ашоа е траурен ден. Той е определен като такъв от израелското правителство и се отбелязва всяка година. Пред мемориалната стена в двора на Синагогата бяха положени цветя в памет на загиналите. Ритуално бяха запалени 6 свещи, които символизират 6 000 000 загинали евреи, от които милион и половина деца. Първата свещ запали министърът на образованието и науката Тодор Танев, който присъстваше на церемонията. Втората свещ бе запалена от Н. Пр. посланика на Израел - Шаул Камиса Раз.


 


Една свещ бе запалена и от Максим Бенвенисти, председател на Организацията на евреите в България "Шалом". По време на церемонията Максим Бенвенисти заяви, че е отминала още една година от летоброенето на човечеството, в която ние отбелязваме деня на унищожението на 6 000 000 деца, жени и пълноценни мъже, чиято единствена вина е, че са били евреи. Той акцентира върху факта, че във войната, която завърши преди 70 години, не са загинали само евреи, а също и десетки милиони славяни, американци, британци, французи. Хора от различни народи са станали жертва, както на военните действия, така и на безчовечното изтребление по някакъв признак. Посланикът на Израел в България Н. Пр. Шаул Камиса Раз, определи Холокоста като най-голямата трагедия известна на човечеството.


 


Той посочи, че всички жертви на Холокоста са дадени само заради тяхната идентичност и национална принадлежност. Според него не такава е била ситуацията в България. Тук безразличието се е трансформирало от българския народ в нравственост, солидарност, хуманизъм и решимост да бъдем добри съседи. Така изпращането на хиляди евреи в концентрационните лагери е било възпрепятствано чрез готовност за саможертва.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате