Свързани новини

07.04.2015 17:35

1200 души е излишният персонал в железниците

Видян 781 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

600 служители в повече работят в поделението за Товарни превози на БДЖ. Толкова е и излишният персонал в поделението за Пътнически превози.


Това бе обявено от министъра на транспорта Ивайло Московски, който  представи Плана за оптимизация на железниците до 2020 г.

Московски подчерта, че въпреки предвидената мярка за оптимизация на дейностите, това не означава масови съкращения. Намаляването на числеността на персонала ще се осъществи чрез пенсиониране на служителите, както и чрез естественото им текучество. Ако пък се стигне до приватизация на Товарните превози, оптимизацията на персонала няма да бъде задължение на държавата.


Планът за оптимизация на железниците за периода 2015 - 2020 г. включва 5 мерки. Освен оптимизирането на процесите и дейностите, през следващите години транспортното министерство е предвидило минимални инвестиции от 210 млн. лв. За сметка на това държавата ще похарчи 430 млн. лв. за обновяване на парка. С тези пари трябва да бъдат закупени 15 нови електровлака. Важно място сред мерките за подобрение заема и развитието на информационните системи. Един от основните проблеми на железницата са  натрупаните задължения през годините.


При добро изпълнение на подготвения план, държавата ще трябва да субсидира БДЖ с близо 134 млн. лв.,но може да се наложи финансите да бъдат с двойно повече - или около 300 млн. лв. През следващите години ведомството е предвидило и изчистване на задълженията между БДЖ – ЕАД и НК Железопътна инфраструктура, които възлизат на 75 млн. лв. За оптимизиране на структурата ще бъдат използван капацитетът от ненужни сгради, вагони и локомотиви. Стойността на активите се изчислява на 69 млн. лв. Компанията обмисля да потърси концесионери на жп линиите. Водят се преговори с общините и се обмислят и варианти за закриване на линиите, които не са на печалба.




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец