Свързани новини

07.04.2015 17:00

Скриха стачката на лекарите

Видян 1042 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докторите протестираха навръх професионалния си празник, защото здравният октопод ще източи за лекарства парите за лечение на болни в здравните заведения.


Това означава, че бюджетите на болниците ще се редуцират до около 75-80% от досегашните, а останалите пари отиват за медикаменти, писа БЛИЦ.


По този начин ще бъдат ощетени пациентите, тъй като след изчерпването на отпуснатите   средства на дадено здравно заведение за месеца, те ще трябва да влизат в листа на чакащите или да отидат да се лекуват на друго място срещу заплащане. 


За разлика от медицинските дейности в болниците, за лекарствата няма лимити. Справка за касовото изпълнение на бюджета на НЗОК сочи, че от 2009 до 2014 г. постъпленията от медикаменти в касата нарастват главоломно, особено след прехвърлянето от Министерството на здравеопазването към НЗОК.


Ако парите за реимбурсирани лекарства за онкоболни до 2011 г. са били твърдо 60 милиона годишно, през 2014 г. те вече стават 220 701 921 лв. Средствата в болничната медицинска помощ нарастват прогресивно от 975 932 148 лева през 2009 г. на 1,684 милиарда през миналата година. Сумата на реимбурсирани лекарства, предписвани за домашно лечение от личните лекари също скача двойно от 2009 до 2014 г.


Според повечето медици причината за това е, че лобистите на големите фармацефтични компании успяват да прокарат интереса си за вкарването на все повече и по-скъпи лекарства в списъка на Здравната каса. Фирмите с най-голям дял у нас са Хофман ла Рош, Новартис и Файзер.


Медийна солидарност с рейтинговия министър д-р Москов имаше в деня на национален протест на лекарите. Никой не написа и дума по този повод. В същото време сред водещите новини на БТВ, беше протест на 5 ромки пред президентството, че ги били дискриминирали. 




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион