Свързани новини

07.04.2015 09:38

Цацаров: Тази седмица ще има още обвиняеми по казуса с КТБ

Видян 1211 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако нямаш страх от Бога, нямаш страх от закона. Това казва главният прокурор Сотир Цацаров, на когото гостува в кабинета водещият на "Тази сутрин" Антон Хекимян, който първо погледна какво се вижда през прозореца му. Вижда се простор. Вижда се църквата "Св.Неделя", отбелязаха гостът и домакинът.


 


„Не съм със самочувствието на човек, от когото зависи всичко“, казва Цацаров, цитиран от БЛИЦ. И допълва:" Живеем в пушилка, всеки ден едни хора сядат пред вас и вдигат пушилка".


 


Главният прокурор не иска власт, а иска нормална процедура в наказателния процес, казва Цацаров. Именно затова са направени предложения за промени в НК и той е радостен, че депутатите ги приели, добавя той.


 


На въпрос дали прокуратурата има капацитет да поеме отговорността да прекратява сделки за 48 часа, за което бе изразено съмнение от депутата от РБ Радан Кънев, Цацаров коментира, че това е елементарен популизъм.


 


Четох от Цветан Василев, че той е оставил показания. Там някъде в сейфовете могат да присъстват всички тайни, които г-н Василев е създал, не е създал, или не съществуват, посочи Цацаров на въпрос за последните изявления на банкера, които той прави от Сърбия. "Мястото, където трябва да бъдат проверени всички негови твърдения, се нарича протокол за разпит на обвиняемо лице. Всичко онова, което той би казал в този протокол, не би следвало да бъде тайна за обществото, уточни Цацаров. Средството за връщане в България на Василев е молба за екстрадиция, припомни Цацаров.


 


Очакват се през тази седмица още обвиняеми по казуса "КТБ", ще получите сведение кои са те, каза още главният прокурор.


 


Оценката ми за правосъдния министър Христо Иванов е разностранна, посочи още обвинител № 1. Запитан дали има война с правосъдния министър Христо Иванов, главният прокурор отговори с "Не".


 


"Защо трябва да има война? Напускането на работната група на министерството на правосъдието е резултат от ясното съзнание, че присъствието им е безсмислено там", каза Цацаров във връзка с това, че прокурори миналата седмица напуснаха работната група, която обсъжда стратегията за съдебна реформа.


 


Това не е война. Един проект за изменение на Закона за съдебната власт в един момент ще се представи на министерството, разработен от работна група, очевидно, че колегите ми не желаят да се включват в това, добави Цацаров.


 


От една страна Иванов има воля и желание да извърши промени, той има ясно съзнание за това къде това трябва да се осъществи. Само, че това в много случаи се формулира абстрактно и общо. Отнасям се позитивно към тази му воля. Но тя трябва да се облече в конкретни стъпки и действия, много по-различни от общото понятие стратегия. Бих желал да му кажа, че ако основната цел на стратегията е прокуратурата и главният прокурор - греши, те могат да са едни от целите. Това бе признато и от ЕК в последния доклад. Това е човек с воля за реформа. Но на негово място мисля, че тази позиция трябва да има конкретни измерения. Не бива съдебната власт, особено съдиите и магистратите да се разделят на добри и лоши, членуващи в добра или лоша съсловна организация. Това не съм го правил нито като съдия, нито сега, подчерта още Сотир Цацаров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и