07.04.2015 09:24

Лекари протестират на връх празника си

Видян 769 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лекари от частни и общински болници ще излязат на протест на днешния си професионален празник - Световния ден на здравето. Причината за протеста е новата методика за финансиране на лечебните заведения, която лимитира разходите им за месеца спрямо миналогодишните. Смяната е част от реформата на Министерството на здравеопазването в работата на НЗОК. Лекарите се опасяват, че новата методика може да доведе до фалити на някои лечебни заведения.


 


От Пациентски организации "Заедно с теб" разпространиха изявление до медиите, в което заявяват, че не подкрепят протеста, защото трябва да се даде шанс Министерството на здравеопазването да проведе предлаганите реформи. От неправителствената организация се мотивират с факта, че по цял свят има плановост в приемане на пациентите и че изчакването за операции, когато заболяването позволява, не би застрашило пациентските права.


 


Управителят на болницата в Червен бряг доктор Цветан Костадинов заяви: "Ние много държим да изпълняваме професионалните си задължения н една спокойна среда, без напрежение, защото това дава една възможност и лекарите, и пациентите да са спокойни и удовлетворени". Според него новата методика, която влезе в сила преди десетина дена, дава някои признаци, че ще има неспокойствие в системата. Той обясни, че естеството на тяхната болница е, че 80% от приема е спешен и неотложен.


 


Уважавам правото на протест, каза заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в сутрешния блок на БНТ. Той посочи ред злоупотреби в здравни заведения, чрез които се източват пари от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), но без да споменава конкретни болници. Шарков допълни, че ще започнат проверки. Той също призова пациентите да се обърнат към него, ако в някоя болница се искат пари за лечение. За течовете в болниците Шарков заяви: Надявам се да ги намалим до края на тази година.


 


 



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а