Свързани новини

02.04.2015 12:42

Санкциите срещу Русия са грешка

Видян 1174 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ефектите от санкциите върху Русия и наложените контрасанкции стават все по-осезаеми и ден след ден се усещат в различни браншове". Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на откриването на международна конференция на тема „Икономическите санкции на ЕС срещу Русия - влияние върху страните от Югоизточна Европа", организирана от Гражданско сдружение за обективна и честна информация (О.Ч.И.). 


Той обясни, че миналата седмица е имал среща с производителите на калий в България - един отрасъл, който е изключително свързан с индустриалния профил на страната. По неговите думи те са пряко засегнати от ограничителните мерки, които се въвеждат по отношение на един традиционен за тях пазар, какъвто е Русия. „В България сме свидетели на ефектите, които се получават върху туризма. Видя се вече директна реакция на хора, които на улицата показват прогнозируем около 60% спад на туристическия поток", обясни Миков.


Според него освен преките ефекти от наложените санкции и съответните ограничения на икономическите отношения от страна на Руската федерация, има и още един ефект - пренасочване на традиционни икономически отношения към други части на света. „Следващ въпрос - големият натиск, който се получава от страна на производителите от Стара Европа, след като достъпът до пазара на Русия им е ограничен върху пазарите на страните от Югоизточна Европа. Конкретно това означава - ефектите, които ще се случат в млекопроизводството, след отпадането на млечните квоти тези дни и натискът, който ще дъмпингира пазара на неукрепналите и неконкурентните в тази сфера икономики на Югоизточна Европа", каза още Миков.


Той благодари на гостите, които присъстват, и ги помоли да споделят своя опит, за да могат да се обединят усилията и да се постави този въпрос на европейско равнище. „Ние като партия постоянно го поставяме, включително и вчера в НС искахме още една дискусия да се проведе, която да отчете ефектите в различните сектори. Санкциите като начин за действие са погрешни, ефектите се плащат от производителите, от хората, и да потърсим пътища", категоричен е Михаил Миков. 


„Идеята на днешната конференция е да седнем и да си поговорим какво правим в този съвременен свят, в който икономиката, за съжаление, я превръщаме в политика, без да се съобразяваме с това какви са резултатите", каза народният представител Таско Ерменков. 


Той допълни, че БСП е единствената партия, която спазвайки европейските норми на поведение, не изпадайки в популизъм, е последователна в защитата на интересите на България и на интересите на взаимното международно сътрудничество. „На първо място поставяме интересите на обикновения човек, който обикновено страда, независимо от кого и срещу кого са наложени тези санкции", допълни Ерменков. 


„БСП три пъти предлага на парламента да обсъди ефекта от санкциите, наложени от ЕК и от други органи на ЕС срещу Русия. Три пъти мнозинството го отхвърля без аргументи", заяви Валери Жаблянов. Според него Народното събрание на България не обсъжда въпроса и го смята за предварително решен. „Този стил на поведение на един национален парламент характеризира цялата политическа атмосфера в Европа и по-специално в Източна Европа. Националните парламенти, като най-представителни органи, се отказаха от своята роля, приеха подчинена роля по отношение на ЕП и ЕК и провеждат политиките на тези институции без критики", обясни Жаблянов.


На събитието присъстваха гости от Унгария, Гърция, Италия, Сърбия, Испания, представители на различни бизнес асоциации, както и от сферата на туризма, строителство, машиностроенето, Българската търговско-промишлена палата, „Произведено в България" и НПО.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако