Свързани новини

27.03.2015 15:10

Откриха куп незаконни практики в Агенцията по вписванията

Видян 1083 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След проверка на Агенцията по вписванията е извършена промяна в ръководството. Новият директор е Елена Маркова, информират от Министерството на правосъдието. Досегашният директор Венцислав Спиридонов е освободен.


Преди седмица е приключила назначената със заповед на премиера Бойко Борисов проверка в Агенцията по вписванията,  извършена от държавни инспектори от Главния инспекторат към МС. Направените в него констатации, изводи и препоръки недвусмислено сочат сериозни нарушения в работата на длъжностните лица по вписванията, в организацията на работата в Търговския регистър, практиката по договорите за възлагане на обществени поръчки и контрола върху тяхното изпълнение и др.


Комисията по проверката препоръчва дълъг списък от организационни мерки за отстраняване на констатираните пропуски  и несъответствия, сред които търсене на дисциплинарна отговорност от длъжностните лица по регистрация, допуснали нарушения при изпълнение на служебните им задължения, както и дисциплинарна отговорност от директора на дирекция "Длъжностни лица по регистрация". "Налице е трайно утвърдена практика длъжностите лица по регистрация (ДЛР) да вписват/обявяват актове по партиди на търговци в ранните и късните часове на денонощието (между 00:36 ч. и 03:16 ч.)", пише в изводите на доклада. Установени са случаи на извършването на търговска регистрация в нощните часове на деня - между полунощ и 7,30 сутринта, както и във вечерните часове - между 19,00 и 23,49 часа, без да е обяснена причината за това.


Комисията специално е отбелязала случаи на регистрирано влизане в сградата на АВ между 04:40 ч. - 06:00 ч., като в този времеви период са извършвали вписвания/обявявания по партиди на търговци. Въведени са незаконосъобразни практики, като например срокът за вписване на заявленията в търговския регистър да започва да  тече от датата на първото произнасяне на ДЛР, а не от деня, следващ деня на постъпването на заявлението, което противоречи  на закона. Това води в някои случаи до разлика между датата на подаване на заявлението и датата на вписването в търговския  регистър


Повече от половината (52,5 процента) от обжалваните откази за вписване, са отменени от съда, което, според комисията,  говори за липса на контрол. В Агенцията продължава порочната практика по договорите за възлагане на обществени поръчки да се използва т.нар. "мълчаливо съгласие" като способ за приемане на резултатите от обществената поръчка. Това означава, че без изрично произнасяне  от страна на възложителя за качеството и количеството на извършената работа, само след изтичането на един определен срок  (от 5, 7 или 10 дни), работата се счита за приета без забележки. Такава възможност резултатите от обществената поръчка да бъдат приемани от възложителя чрез мълчаливо съгласие се предвижда в  договорите за обществени поръчки.


"Изразходването на публични средства следва да е в пряка зависимост от точното изпълнение по съответния договор, което не може да бъде установено надлежно, ако резултатите се приемат чрез "мълчаливо съгласие". Нещо повече, приемането на работата  чрез "мълчаливо съгласие" изключва наличие на писмен документ, което би затруднило доказването на обстоятелства, свързани с  изпълнението на задълженията по договора при един бъдещ спор между страните", пише в доклада. Редица договори за техническа поддръжка на информационните системи на АВ са сключени без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки по реда на ЗОП, заради защита на класифицирана информация. Комисията не е получила двустранни приемо-предавателни протоколи или други документи, удостоверяващи надлежно изпълнение по договора, но пък е установено, че от изпълнителите не е изискано представянето на гаранция за изпълнение, която да обезпечава това. Обществени поръчки са били възлагани след провеждане на ограничена процедура, без да са посочени действителните мотиви  за това в решенията, сочи още докладът. В него се правят редица препоръки за преустановяване на порочните практики, както и за възлагането на независими  експерти да извършат специализирана проверка и оценка с оглед установените пропуски в информационната система на търговския регистър.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион