Свързани новини

27.03.2015 14:27

В България - най-скъпо пазената власт в ЕС

Видян 1287 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като бюджетът на родната Национална служба за охрана (НСО) бе увеличен с 20%, или от 34 на 40 млн. лв., стана ясно, че за охраната на властта плащаме 42 пъти повече от Германия. 


При всички случаи подобната структура на немската федерална полиция показва, че в звеното им за охрана работят много по-малко бодигардове от българската НСО, пише "168 часа". Общият бюджет на “Немската федерална криминална полиция” е около 350 млн. евро. С колко точно разполага "Групата за охрана" на Ангела Меркел и други държавници не е ясно. Ако сумата обаче се раздели на 9-те звена в агенцията, се оказва, че сигурността на ВИП-овете струва 40 милиона евро на година. 


Българската НСО получава от държавата към момента 34 милиона лв, а Германия е най-голямата страна в Европейския съюз и има близо 100 милиона жители, а брутният й вътрешен продукт е 3 730 000 000 000 (3,73 трилиона) долара по данни от 2013 г. България има 54,48 милиарда долара, което го прави около 0,01% от германския. Ако направим сравнителна сметка и приемем стандартите на Берлин, ще излезе, чеНСО трябва да има годишен бюджет от 800 хил. лв., което е 42 пъти по-малко от гласувания й от парламента.


И още: ВИП охранителните звена в Европа имат от 2 до 9 пъти по-малко гардове в сравнение с българската Национална служба за охрана, която държи 1200 души на щат. Почти никъде в Европейския съюз няма самостоятелна военизирана структура извън изпълнителната власт за охрана на държавниците. Навсякъде тя е подчинена на вътрешния министър и е само отдел в полицейски институции.


Изяснява се, че България - най-бедната страна в Съюза, си позволява най-скъпата поддръжка на сигурността на политиците, каквато нито Франсоа Оланд, нито Ангела Меркел познават, въпреки огромното превъзходство в бюджетите си и по-качествения живот на хората, който постигат с по-успешно управление. 


В критичния момент за страната преди месеци гръцкият премиер Алексис Ципрас, министрите му, както и висши представители в парламента се отказаха не само от държавна охрана, но и от служебни коли. Новите управляващи в Атина решиха да спестят пари на данъкоплатците и да демонстрират качествено различно поведение във властта. СИРИЗА обяви 70% от държавните автомобили за продан, защото не им трябвали. Най-скъпият от тях беше на бившия външен министър Евангелос Венизелос и струваше 750 хил. евро. При това продажбата на луксозните возила е част от административната реформа. Самият Ципрас кара мотор. На противоположния полюс от Гърция - дори Германия, която е с най-силната икономика в ЕС, не си позволява излишни луксове.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец