17.09.2008 10:16

Парите от бензина отиват в офшорки

Видян 1931 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Лукойл“ се отчита пред неясни собственици


Парите от продаваните горива, които печели „Лукойл България“ , имат трансфер към неясни собственици. Така например интерес буди „Лукойл Юръп Холдингс“ ООД, който се води собственик както на „Лукойл Петрол“ АД, така и на „Лукойл България“ ЕООД.
В същото време „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, с чието производство на горива, полимери и нефтохимикали търгува тукашния клон на руската компания, според публикувана в интернет справка, има за двама основни акционери фирмите Power Trade Limited, с офиси в Тортола, Вирджинските острови и Rienco Investments Limited от Кипър.  Двете дружества „притежават пряко или чрез свързани лица над 10 на сто от гласовете в общото събрание или могат да упражняват контрол върху него“. Към 2002 година акциите на двете офшорки са разпределени така: Power Trade притежава 12,7 % дял в Лукойл Нефтохим Бургас, а Rienco Investments е с 14,42%. 
С мажоритарен дял е отчитащият се в споменатата горе Юръп Холдингс Лукойл Петрол.
Така излиза, че приходите от продадените горива или поне дивиденти вероятно отиват в офшорки, извън България, а не остават в нашата държава, която е приютила инвестицията и страда с природата си за това.
В рамките на редакционното приключване на броя от „Лукойл“ не предоставиха поисканата информация за статута и дейността на гореспоменатите дружества, за което винаги сме готови да отделим достатъчно място. Става въпрос за най-голямото предприятие на Балканите, а управлението и съдбата му не е безразлична на милионите шофьо


Горивото продължава да пада, Лукойл отново вдига цените


Цената на барел петрол падна до рекордната за последните месеци цена от 92 долара. Въпреки това обаче, в разрез с всякаква логика от Лукойл вчера отново покачиха заводските цени на бензина. Макар че руското гориво дори се търгува под котировките на сорта Брент, заради по-ниското му качество, у нас А-92H и  А-95H поскъпнаха с 1,24 на сто. Повишена бе цената и на пропан-бутана, който вече се продава с 1,67% по-скъпо.
Според твърдение на Лукойл България пред Комисията по конкуренция: „Базовите цени се определят в зависимост от международните котировки, които отразяват обективната пазарна конюнктура във всеки даден момент, както и реалните разходи за производство за рафинериите в световен мащаб“.



Енергийният монопол удря джоба на потребителите


Българският клон на „Лукойл“ в лицето на неговите предприятия се намира в „господстващо положение“, считат от Комисията за защита на конкуренцията. Заключението е направено на базата на „възможностите им за достъп до пазара,технологично равнище, притежаваните мощности, както и с търговията на течни горива изобщо съгласно пазарния им дял“. 
В жалба до Комисията от друг производител на петролни продукти, на базата на която е направено заключението, е изведена версията, че  високата търговска отстъпка, която достига до 31%, е изгодна  само за производителите и разпространителите на горива.
По този начин печалба трупат търговците за сметка на потребителите. При държавното регулиране на търговските отстъпки в търговията с горива процентът изгода е бил близо 3 пъти по-нисък – до 12%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

  ПРЕКРАСНИ ДНИ

ПРЕКРАСНИ ДНИ на Вим ВЕНДЕРС - на кино от 29 март 2024

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!