25.03.2015 12:23

НС подгони бързите производства за отнемане на имущество

Видян 1448 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според две предложения за промени в Гражданско-процесуалния кодекс, които парламентът днес гледа, отнемането на имуществото на длъжниците от кредиторите по бързата процедура трябва да отпадне. Единият от вносителите е депутатът от ПФ Димитър Байрактаров, а другият - Мая Манолова от БСП, информира БЛИЦ.


Байрактаров се мотивира, че този закон е съсипал много човешки съдби, нарушава правата на човека, защото не дава възможност на длъжниците да се защитят преди да им отнемат имуществото.


„Законът действа едностранно в полза на кредиторите и използва несъществуващи понятия като „извлечения от счетоводни книги”, каза той. 


Мая Манолова пък добави, че по такива процедури до момента е отнето имущество за над 1 млрд. лева, а има висящи производства за над 5 млрд. лева. Тя даде примери за колосални злоупотреби при такива изпълнителни производства. 


„Например, търговска банка се е сдобила с рехабилитационен център в Приморско. В последствие исковете на банката са били отхвърлени в съда, но имотът е бил вече продаден за 10 пъти по-малка сума от реалната – за 3 млн. лева. Друго дружество е останало без имотите си по същия начин, защото жалбата, която е продало, не е била заведе от съда в течение на година. Друга банка пък е продала имущество на четирима длъжници. После се оказало, че длъжниците дори били надплатили кредитите си, но те пак останали без имотите си. Относно въпросните „извлечения от счетоводните книги” пък се оказало, че много от длъжниците са карани да плащат по 2 пъти”, обясни Манолова.


Социалистите предлагат длъжниците да имат право първи да бъдат известени за отнемането на имуществото по бързата процедура, да бъдат запознати с процедурата и едва след това да се стигне до редовно дело. Разпорежданията с имот за публична продан да могат да се обжалват, ако цената не съответства на пазарната. Също така е добре да се въведат ясни правила за връчването на призовките, за да могат длъжниците да са уведомени на време, а не както е сега, след като имотите им вече обявени за продан. 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв