24.03.2015 15:03

Фридман: Искаме разбиване на оста Москва-Берлин, Украйна е средство

Видян 2040 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-влиятелният в момента американски стратег и шеф на агенция Стратфор, известна и като ЦРУ в сянка, проф. Фридман изнесе официално тезисите на щатската външна политика и военна доктрина. Той обяви като основна цел на САЩ, които той нарича „империя в началото на пътя”, разбиването на възможна ос Берлин – Москва. За Америка било жизнено важно недопускане на обединение между немските капитали и технологии и руските ресурси. Това е основателно опасение, понеже немският бизнес в лицето на водещите концерни, категорично поиска многократно от канцлера Меркел сваляне на санкциите срещу Кремъл и спешно стимулиране на отношенията.

 

Фридман не крие, че Украйна е само средство за постигането на целта. „Ние не искаме да убиваме руснаците, искаме само да ги нараним”, коментира той. Той вижда награждаването от командира на щатските войски в Европа ген. Ходжес на висши киевски военни като знак в смисъл „това е моята армия”. Нещо повече: „Ние официално отричаме, че въоръжаваме и обучаваме украинците, но непрекъснато го правим”, разкрива Фридман.


Кой е казал, че има европейска изключителност, там ще загиват милиони


Това е друго от сензационните послания, съдържащи се в публичната реч на Фридман. Шефът на Стратфор смята, че и занапред Щатите не бива да признават ЕС за субект. „Ние имаме отношение не с Европа, а с Франция, с Румъния – с отделни страни”, продължава той крилатата фраза на Кисинджър – „кажете ми кой е телефонът на Брюксел”.


Според Фридман САЩ трябва да следват британския модел – не да окупират територии, а да работят с различни групи и да ги насъскват една срещу друга, като по този начин владеят положението. „Грешката на нацистката империя беше, че се хвърли да завладява земи”, коментира в навечерието на 70-годишнината от победата над фашизма шефът на Стратфор.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,