19.03.2015 07:03

Кървави сблъсъци във Франкфурт при откриването на новата сграда на ЕЦБ

Видян 753 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над сто демонстранти и 95 полицаи бяха ранени при кървави сблъсъци във Франкфурт по време на протест срещу бюджетните икономии, който бе организиран близо до новата административна сграда на Европейската централна банка (ЕЦБ), която в сряда бе официално открита. Около 550 души бяха арестувани заради палежите на коли, на автомобилни гуми и кофи за боклук.


По данни на полицията в протеста са участвали около 3500 души, организаторите от "Блокупирай" твърдят, че в демонстрацията са участвали 7000 души.


Седем полицейски коли бяха запалени, улиците бяха блокирани от горящи автомобилни гуми, а магазини в центъра на града бяха потрошени. Черен дим се изви близо до 185-метровата кула на ЕЦБ и над Франкфурт, предаде Ройтерс.


Силите на реда използваха водна струя, за да разпръснат демонстрантите, които барикадираха подхода към входа на сградата на ЕЦБ и нападнаха полицаите с камъни


В речта си при откриването на новата сграда ръководителят на ЕЦБ Марио Драги се обърна към протестиращите, заявявайки, че грешат като обвиняват ЕЦБ за изпитваните трудности.


"Хората преживяват трудни времена и сред тях има такива, като много от демонстрантите отвън днес, които вярват, че проблемът е в това, че Европа прави твърде малко", заяви Драги.


Те искат по-интегрирана Европа с повече финансова стабилност между държавите. И други, като популистките партии, появяващи се в Европа, които вярват, че Европа прави прекалено много. Отговорът им е да национализират отново икономиките ни и да изискат икономически суверенитет, посочи в речта си Драги. По думите му обаче никое от тези две течения не представя решение на сегашната ситуация.


Солидарността е най-важна за европейската интеграция и е правилно страните да се подкрепят при криза. Само че еврозоната не е политически съюз, при който някои страни непрекъснато плащат за други, заяви още ръководителят на ЕЦБ.


Както обикновено Драги призова страните членки на еврозоната да продължат структурните реформи, за да подобрят конкурентоспособността си, отбелязва Франс прес.


Еврото е най-осезаемата частица на европейската интеграция, допълни той, наричайки новата централа на ЕЦБ дом на еврото.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на