Свързани новини

20.03.2015 15:43

Велизар Енчев: Подготвят почвата за продължаване на договора за 4 американски бази

Видян 3547 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С гласувания на второ четене Закон за отбраната и въоръжените сили официално се създава правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектува с български военнослужещи и цивилен състав от граждани на България.


Неофициално обаче става дума за нещо друго. Освен поетите военни ангажименти, с този закон се подготвя почвата за продължаване на договора за четирите американски бази на наша територия.


През 2016 година изтича срокът на споразумението за разполагане на американски военни бази на територията на страната. То бе подписано на 28 април в София от държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс и външния министър на България Ивайло Калфин и ратифицирано от българския парламент на 26 май 2006 г. със 155 гласа "за" и 20 "против".


Така у нас за първи път се създадоха четири военни бази на чужда държава. Това са полигонът в Ново село - за обучение на сухопътни сили, военновъздушната база в Безмер, военновъздушната база в Граф Игнатиево, складовата база в Айтос.


На фона на войната в Украйна и инвазията на Ислямска държава в Близкия изток, гласуването в българския парламент представлява прикрито въвличане на страната ни евентуален военен конфликт. Това не е преувеличено твърдение, защото висши американски военни и конгресмени вече обявиха, че България е фронтова държава. Те обаче имаха предвид не ислямската заплаха, а Русия.


Още по-обезпокоително е, че част от взетия от кабинета заем от 16 милиарда лева ще бъде използван за покупка на бойна техника. Това намерение прозира и от настояването на президента Плевнелиев за увеличаване на военния бюджет и то още тази година.


Откъде ще се вземат тези пари, освен от 16-милиардния заем?


След вчерашното изказване на Плевнелиев в Народното събрание в този дух и след приетия днес от парламента Закон за отбраната и въоръжените сили вече е сигурно едно - четворната коалиция се готви да ревизира военния бюджет за 2015 година и превръща страната ни в плацдарм за военни действия



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог