12.03.2015 16:15

Подмяна: Жертвите от Хирошима били американци!

Видян 7631 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Подмяната на българската и световната история в учебниците у нас продължава с пълна сила. Последната нелепост е сътворена от авторите на учебник по история, които твърдят, че по време на бомбардирането над Хирошима са загинали 2000 американци, пише в информационния портал Атака.


В текста не е спомената нито дума за хилядите японци, изпарили се за секунди след атомната бомба. „По време на атомната бомбардировка загиват и около 2000 американци, учили в града и останали като се интегрирали към местната култура. Вследствие на последиците от взрива загиват и хиляди американски военнопленници”, пише в текста, който предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи, след като ученичка сподели снимка, илюстрираща наглата подмяна на фактите от световната история.


Авторите на учебника не са счели за нужно да споменат, че основните жертви са хиляди невинни японци. Те са пропуснали и факта, че военната операция над град Хирошима, последвана след три дни от тази в Нагасаки, е проведена не от друг, а от Военновъздушните сили на САЩ и то съвсем целенасочено. Това обаче не е единичен случай или инцидентна грешка на неграмотни автори. Истинската история в учебниците постепенно бива подменяна с измислици, обслужващи нечии интереси.


Припомняме, че неотдавна се появи учебник по история за трети клас, в който пише, че българите живеели щастливо по време на османското робство, като трудейки се и празнувайки заедно с поробителите, надмогвали различията. Хората в Съединените щати обаче протестирали срещу султана и затова подкрепили Априлското въстание и помогнали на българите да се освободят. Още по-срамно е описанието на Апостола на Свободата Васил Левски, който подготвял въстание, но „бил заловен от полицията и съдът го осъдил на смърт”.Тогава родители и общественици се надигнаха срещу описаните безумия, ако кампанията по подмяна на историята продължава, след години няма да има кой да си спомня реалните факти и да се опълчи срещу лъжите.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Легенда, позната на киноманите по цял ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и