Свързани новини

04.03.2015 10:10

Горанов представя новия дълг из европейските финансови столици

Видян 1160 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 16 март започва обиколка, на която министърът на финансите Владислав Горанов ще представи пред потенциални инвеститори новите облигации, които ще пусне страната през пролетта на международните капиталови пазари. Обиколката през финансовите центрове на Европа ще мине през Мюнхен, Франкфурт, Лондон, Виена и Париж, като ще продължи 3 дни, съобщава Ройтерс. 


През тази година облигации на международните пазари ще бъдат пуснати на два транша - през пролетта и есента, планират от Министерството на финансите, предава "Стандарт". Общият обем на двете емисии ще бъде до 6,9 млрд. лв., пише в закона за бюджета. С емисията през пролетта ще се види какъв е интересът на инвеститорите към българските облигации, което ще повлияе на параметрите на емисията през есента. 


Новите книжа се пускат, тъй като за цялата 2015 г. необходимите плащания за погасяване на стар дълг са близо 7 млрд. лв. (от тях 2 млрд. лв. са вътрешен дълг), а освен това трябва е предвиден бюджетен дефицит за годината от 2,5 млрд. лв. МФ е заложило пласирането на дълг на вътрешния пазар за цялата година само за 950 млн. лв. Държавни ценни книжа (ДЦК) за 300 млн. лв. планира да пусне МФ на вътрешния пазар през следващите четири месеца. Заедно с пуснатите през януари и февруари ДЦК за 350 млн. лв. това прави 650 млн. лв. за първата половина на годината.


Явно акцентът ще бъде върху финансирането от чужбина. Това ще повлияе положително на икономиката по две направления. Първо, хазната ще спести пари, тъй като лихвите на международните пазари са много ниски. Така лихвите по новите книжа ще бъдат по-ниски от тези, чийто падеж наближава. 


Освен това като се намали обемът на ДЦК на вътрешния пазар с близо 1 млрд. лв., ще останат повече пари в банките, които са сред основните инвеститори в тях. Което ще бъде поредният фактор за намаляване на лихвите от страна на банките.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.