Свързани новини

20.02.2015 12:09

Мирът в Украйна е най-изгоден за Киев, който не го разбира

Видян 1628 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На първо място в съвместната политика на Франция и Германия е оценката, че войната в Украйна разстреля надеждите на хората, присъствали на Майдана. Реформи няма, олигарсите отново са водещи фактори в страната, икономиката е в ситуация на свободно падане, страната е обхваната от гражданска война. Точно поради това примирието е първата необходима стъпка.


Следва оценката, че инициативата на САЩ за въоръжаване на украинската армия е безсмислена поради обстоятелството, че Украйна не може да спечели тази война. Резултатът би могъл да бъде само повече кръв, което ще направи невъзможно съвместното съществуване на украинци и руснаци в обща държава. Изходът от ситуацията би могъл да бъде намерен единствено във федерално устройство на Украйна и поради тази причина канцлерът Меркел говори за търпението на германците в постигането на тяхното обединение след Втората световна война.


Същевременно е обърнато и внимание на трагичното състояние на икономиката на Украйна, като основна заплаха за бъдещето на страната, изразено в опасенията, че помощта, която Западът е бил готов да предложи, е нищожна спрямо реалните нужди на страната, особено след едногодишно гражданско противопоставяне. В историята на човечеството няма прецедент, при който държава в състояние на война да може да направи нещо за икономиката си, и за да оцелее управлението в Киев, оръжията трябва да замлъкнат.

 

Украинската криза има и своето отражение и върху евроатлантическото единство, където недоволните от ръководената от Съединените щати политика стават все повече и по-ясно формулиращи несъгласието, което би могло да доведе до сериозни последици. Поради което е необходима балансирана политика и търпение, аналогично на търпението, проявено при преговорите с Иран по неговата ядрена програма. А политиката в региона следва да се прави с Русия, а не срещу нея.

 

За да се разбере радикалността и значимостта на немско-френската инициатива за мир в Украйна, внимание трябва да се обърне и на формата на нейното осъществяване. Германия и Франция са не само основните фактори в Европа, но са и учредители (с Бенелюкс и Италия) на Европейския съюз в първоначалния му вариант и съвместните действия на двете държави са сериозен урок за сегашния вариант на тази организация, която явно е дерайлирала встрани от ценностите на първоначалните си основатели.

 

Европейският съюз еднозначно се е бюрократизирал и се оказва доста податлив на внушения. Особено след разширението, което някои политици определят като „Нова Европа“, противопоставяйки я на страните основатели от „Стара Европа“. Като реалност, „Нова Европа“ е обединяващо понятие за патологични исторически реваншисти на северозапад и дебилно-васални политици на югоизток, разделени от балансираната централна Европа. Реалност, която едва ли е удоволствие за французите и германците.

 

В допълнение Германия и Франция изолираха от инициативата Великобритания, която не само е основният изнудващ Европейската общност фактор, но в международните отношения е деградирала до ролята на повтаряща политическите аргументи на Съединените щати. И всичко това - като контрапункт на политиката на Вашингтон по отношение на събитията в Украйна. Затова не са учудващи информационното затъмнение и дезинформацията, съпътстващи немско-френската мирна инициатива, както и организираните провокации като случилото се в Дебалцево и всевъзможните призиви за чуждо военно присъствие в Украйна на управляващите в Киев, насочени към провал и компрометиране на инициативата.

 

Засега Берлин и Париж удържат на американския пропаганден натиск в своите усилия за реална проевропейска политика към случващото се на континента. Остава надеждата, че усилията ще продължат и военното примирие е само началото. / Мирослав Дърмов, Гласове

 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на стрес


Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на