Свързани новини

20.02.2015 11:41

Лондон: С ЕС допуснахме катастрофални грешки в украинската криза

Видян 1148 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС и Великобритания са допуснали "катастрофални" грешки в управлението на украинската криза, в която са влезли "като сомнамбули", се казва в публикуван днес доклад на комисията по външна политика в британския парламент, съобщава АФП.


Комисията в Камарата на лордовете отправя тези критики в момент, когато многобройни нарушения застрашават спирането на огъня между силите на Киев и бунтовниците в Източна Украйна.


Киев и Западът обвиняват Русия, че въоръжава отцепниците и изпраща войници в Украйна, което Москва редовно отрича, посочва агенцията. Според парламентарната комисия, "ЕС и съответно Обединеното кралство влязоха в тази криза като сомнамбули", заяви нейният председател Кристофър Тугендхат.


"Липсата на мощен аналитичен капацитет в Обединеното кралство и в ЕС като цяло доведе до катастрофална грешка в оценките за атмосферата през периода отпреди кризата", каза той.


Лордовете смятат пропуските на британската дипломация за особено плачевни, доколкото кралството е сред четирите държави, подписали през 1994 г. Будапещенския меморандум, гарантиращ териториалната цялост на Украйна, отбелязва в материал за доклада Би Би Си.


Според документа, отношенията между ЕС и Москва дълго време са били базирани на "оптимистичната предпоставка", че Русия е поела път, водещ към повече демокрация, изтъква АФП.


Комисията твърди, че спадът в равнището на експертния анализ по въпроси, свързани с Русия, в британското външнополитическо ведомство и сред европейските дипломати е станал пречка да се разработи "авторитетен отговор".


Докладът на комисията е последният, свързан с темата удар върху администрацията на премиера Камерън, след като външната му политика бе наречена "неподходяща" от генерал Ричард Ширеф, най-високопоставения британски командващ в НАТО до миналия март.


Външното министерство в Лондон обаче отхвърли тези критики. "Обединеното кралство игра първостепенна роля в усилията, подкрепящи правото на Украйна да решава собственото си бъдеще, издействайки ЕС да наложи строги санкции на Русия, която се стреми да диктува избираните от нея варианти", заяви говорителка на Форин офис.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева