20.02.2015 10:42

"Химко" отново за продан

Видян 1801 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заводът "Химко" отново е обявен за продан. Продава се всичко - от сградите, кулите и производствените инсталации до чашки за ракия, пердета, панерки за хляб и кофи за боклук. Синдикът Росица Томова обяви втори търг за продажба на активите му като цяло, който ще се проведе на 6 март в административния корпус на завода във Враца.


Началната тръжна цена е 22 818 822 лв. - с около 6 милиона лева по-малко от обявената за първия търг. Той бе проведен на 19 март миналата година, но очаквано на него не се яви нито един купувач. Сега стъпката за наддаване е 1 милион лева.


Печелившият някога торов гигант, който не без основание се наричаше "златната кокошка" на Враца е на трупчета точно от десет години. Агонията му започна от приватизацията през 1999 година. Тогава 57 процента от акциите на завода бяха харизани за 1 милион стари лева на американската компания "Ай Би И транс ъф Ню Йорк".


Малко след това собственикът на фирмата Юрий Литвиненко бе осъден в Съединените щати и дори влезе в затвора. Последва прехвърляне на собствеността на кипърски офшорки, което не можа да го реанимира и в 2005 година предприятието фалира. А съдът го обяви в несъстоятелност заради дългове в размер на 160 милиона лева - основно към "Булгаргаз" и НЕК.


По време на кабинета "Орешарски" министърът на икономиката Драгомир Стройнев обяви, че се заема с възраждането на "Химко". Българският енергиен холдинг дори регистрира дружеството "Енергийна инвестиционна компания" ЕАД, което се очакваше да бъде използвано за придобиване на фирми, които тогавашните управляващи планираха да съживяват.


Ставаше дума именно за "Химко" и за радневското машиностроително предприятие "Ремотекс". Стойнев дори даде да се разбере, че държавата ще наддава за "Химко", но на втория търг, когато цената падне с известните още тогава 6 милиона лева.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Очаква ви вълнуващ ден с нови запознанства и социални събития

Очаква ви вълнуващ ден с нови запознанства и социални