Свързани новини

18.02.2015 17:39

Ципрас: Санкциите на ЕС срещу Русия са лицемерни

Видян 1469 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Санкциите срещу Русия са лицемерни. Ако наказвате Русия, то тогава трябва да накажете и всички тези страни, в които руските милиардери са инвестирали своите активи", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за германското списание "Щерн".


Въпреки това той не е категоричен за това дали е против евентуално разширяване на санкциите. "Искам ЕС да достигне до споразумение в диалога и да говори с един глас. Все пак Гърция също страда от санкциите", посочи Ципрас.


В интервюто новият гръцки премиер отхвърли възможността да търси други източници на средства освен ЕС – като Русия и Китай, за изплащане на дълговете на Гърция към европейските й и международни кредитори.


"За момента ние имаме в съзнанието си само европейското решение", каза още Ципрас. Според него факта, че е бил поздравен след победата си от толкова световни лидери, в това число и с телефонно обаждане от американския президент Барак Обама и руския държавен глава Владимир Путин "показва колко много международни интереси има в това Гърция да продължи икономическия си път на стабилност и връщане към растежа".


В интервюто Ципрас заема и категорична позиция за удължаването на досегашната програма на страната за финансова помощ. "За нас старата спасителна програма е мъртва. Предложението за удължаването й с шест месеца е парадоксално. Всеки, който има такива идеи, си губи времето", заяви още той, предава бТВ.


Въпреки това по-рано днес стана ясно, че Гърция възнамерява да поиска продължаване на договора за кредит с еврозоната, съобщи източник, запознат с преговорите в Брюксел. Той добави, че това е различно от програмата за финансова помощ.


Анонимният източник заяви, че Гърция ще търси удължаване с 6 месеца, но все още се преговаря за условията.


Пред изданието Ципрас не отхвърли и възможността да покани германския канцлер Ангела Меркел на посещение в Атина. "Защо не. Ние сме известни с нашето гостоприемство. Вратите винаги са отворени", каза той.


Ципрас определи като "историческо задължение" получаването на репарации от Германия за окупацията й по време на Втората световна война. По този въпрос обаче Берлин е категоричен – въпросът е отдавна приключен и Атина няма да получи репарации.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец