Свързани новини

18.02.2015 16:26

Бойко заплаши с оставка, ако не мине дългът от 16 млрд. лв.

Видян 1769 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът заплаши, че може да се стигне до оставка, ако парламентът не ратифицира сключения на 6 февруари договор с 4 банки за нов дълг в размер на 16 млрд. лв. Това стана, след като се разбра, че две партии от мнозинството – Патриотичния фронт и АБВ са против. 

 

Интересното е, че лично Георги Първанов изрази позицията на розовите, но не рачи да оттегли от правителството своя вицепремиер Калфин, който по ирония на съдбата управлява най-харчещото бюджет министерство – социалното. Изобщо не отваряме дума, че заместник-министър на финансите и роднина на министъра е до неотдавнашният икономически съветник на самия Гоце. 

 

След като стана ясно, че приказките как с новия дълг ще се покриват стари дефицит, не минават, понеже това струва поне 5 милиарда по-малко, без да броим наличния и сега фискален резерв от 9 млрд. лв. – тоест излишъкът е 14 млрд., финансовият министър намери странно обяснение за удвояването на бремето над хазната.

 

Владислав Горанов обяви, че именно тези банки са помогнали на държавата да изплати парите на вложители в КТБ, а „в замяна правителството се е задължило да върне жеста като изтегли облигационен заем от тях”. Само че онзи борч преди  2 месеца беше за 3 млрд., а изплащането на новия ще струва до 47 млрд. лв. според обявените условия с лихва до 10%.

 

Даже лидерът на единствено подкрепящия ГЕРБ Реформаторски блок Радан Кънев призна в интервю за 24 часа: „На г-н Горанов умението да общува с партньорите и с широката публика не му е силната страна. Капанът, в който го сгащиха БСП с т.нар. нов външен дълг, го показа”. Едва ли някой анализатор би могъл да коментира ситуацията по-правдиво!

 

Председателят на БСП Миков предложи парламентарните дебати по дълга да удължат работното време на парламента, но се оказа, че 5-часовият работен ден, в което време влизат и почивките, се е оказал твърде дълъг за депутатите и те отложиха темата. Всъщност, така ГЕРБ и РБ си дадоха време да осигурят подкрепа за борча. Те имат 107 гласа, а резерв може да им бъде т.нар. група Български демократичен център, която се отблъсна от вкаралия я в парламента неин лидер в брюкселско изгнание Николай Бареков. Според анализатори, ако не беше трагична, ситуацията щеше да изглежда каквато си е – изключително комична!

 

Виденовото вице Румен Гечев, сега ляв депутат, продължи да атакува борча:  „Нормално ли е да влиза предложение за 16 млрд. лв. външен заем без МФ да представи информация за какво ще бъдат използвани парите, кой ще ги харчи, какви са очакваните резултати, при каква лихва, какви са комисиионните”, попита риторично Румен Гечев. Той опроверга твърдението, че с новия дълг ще бъде изкупен стар дълг – по данни на БНБ към 31.12.2014г. външният дълг е 7 млрд. евро. , на 15.01.2015г. са изплатени 1,5 млрд. лв. и остават около  5 млрд. евро.  „До преди година и половина делът на външния дълг на България от БВП на страната беше 17-18 %. В прогнозата за 2015г. е заложен 27,4%. През 2017г. изведнъж се появява това, което ГЕРБ иска- 32%. Ако е вярно, че ще плащате стар дълг, то би трябвало процентът му от БВП  да намалява. Не само, че се удвоява българският дълг, че се нарушават Конституцията и законите, но тези пари не отиват за инвестиции в българската икономиката. „Някой иска да няма никакви реформи, никакъв икономически растеж, но да си купи с милиарди предстоящите местни и президентски избори, а българския народ кучета го яли”, заключи Румен Гечев. 



Етикети
, , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху