Свързани новини

18.02.2015 14:15

Орешарски: Аматьори ни убеждават да вземем 16 млрд. лева дълг

Видян 6232 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Причината за новия дълг било предходното правителство. Твърде изтъркано политическо клише, умело разигравано вече доста години, за да може да подведе общественото мнение. Не казват с какво е виновно, но продължават да се упражняват в тази теза, вместо да насочат вниманието си върху обърканите политики на сегашното правителство". 


Това заяви бившият премиер Пламен Орешарски по повод намеренията на кабинета на Бойко Борисов да вземе нов заем от 16 млрд лв.


"Министерството на финансите обяви намерения за емисия на нови 16 млрд. лева правителствен дълг в средносрочен хоризонт. Веднага в защита се включиха анализатори и наблюдатели – същите, които вещаеха апокалиптични картини преди 2 г., когато предходното правителство, което ръководих, потърси разрешение от НС да заеме 1 млрд. лева. Повечето от тях, с доста аматьорски коментари за бюджети и особено за дългове, ни обясняват как да се заемат 16 млрд. лева нови дългове е по-добре, отколкото само 1 млрд. лева", коментира Орешарски.


"Новият дълг щял да раздвижи икономиката. Ако бе така, южноевропейските страни с огромните си дългове трябваше досега да са с високи темпове на икономически растеж. Този дълг бил различен, защото щял да бъде инвестиран. Интересно в какво, когато правителствените финансисти обявиха, че той е необходим, за да може да се плащат пенсии и текущи сметки", посочва бившият премиер.


"Друга теза – новият дълг нямало да влоши дълговите ни показатели. Щеше да бъде вярно, ако страната имаше двуцифрени темпове на икономически растеж... За съжаление планираният от властите растеж не е дори едноцифрен /0,8%/. Дългът се планирал в тригодишна перспектива, за да се обезпечи финансовата стабилност...! Подобна безсъдържателна теза е логичен апотеоз на необмислените фискални действия, които окончателно ще вкарат страната в дълговата спирала. Правителството завари фискални резерви от 9 млрд. лева – гаранция за безпроблемно обслужване на държавните дългове поне за настоящата година. Вместо да се фокусира върху политиките за стопанско оживление и растеж, наблюдаваме предпочитание към обезпечаване на ресурси за харчене. Така бе и в първия мандат – тогава се изразходва фискалният резерв, сега е ред да се заемат нови дългове", завършва коментара си Пламен Орешарски.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични