Свързани новини

18.02.2015 13:47

Румен Гечев: Купувате си политическо бъдеще с милиарди левове

Видян 1490 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Купувате си политическо бъдеще с милиарди левове. Изглежда някой иска да се представи добре на предстоящите избори, а след това българския народ - кучета го яли".


Това заяви в началото на дебатите по новия държавен дълг в размер на 16 млрд. лева депутатът от БСП Румен Гечев.


"Имаме няколко конкретни възражения. Първо, категорично считаме за нарушение на Конституцията и Закона за бюджета това, че на 6 февруари 2015 г. министърът е подписал числото 8 млрд. евро. Никой не ви е давал мандат да водите такива преговори", посочи Гечев.


Той отбеляза, че дългът се определя за всяка отделна година, както и че не е нормално в бюджетна комисия да влиза предложение за 16 млрд. лева заем "без никакви разчети за какво и как ще бъдат харчени парите, какви са комисионните на посредниците, как са избрани те".


"Чули ли сме как са избрани тези четири банки? Не сме. В някаква късна доба някъде някой се е договорил как ще бъде сключен този договор и при какви комисионни", коментира Румен Гечев. Той посочи, че такова съдбовно решение се взима "на коляно" и попита нормално ли е министри да научават от медиите, че собственото им правителство е решило да взима заем за 16 млрд. лева. 


"Зад гърба на парламента, без оторизация и зад гърба на собственото правителство се подписа споразумение на ръба на Конституцията и закона", обобщи той.


"Къде са реформите и обещанията, че ще се повиши събираемостта на данъците, къде са допълнителни приходи от заложените прогнози за растеж", попита още Гечев и настоя, че няма никаква убедителна информация защо трябва да се поема този дълг. Няма и информация кога ще бъде падежът, като той е заложен за срок от 30 години напред, допълни депутатът.


"Казвате, че ще използвате тези средства, за да изкупвате стар дълг. Ако това е вярно, нали по данни на БНБ външният дълг е 7 млрд. евро, а на 15 януари сме изплатили 1,5 млрд. евро, значи дългът трябва да е 5,5 млрд. евро. Защо искате да теглите 8 млрд. евро?", попита той.


"Само допреди година делът на дълга беше 17-18% от БВП, а 2017 се появява 34%", посочи Гечев и попита ако е вярно, че управляващите ще плащат стар дълг, то би трябвало този процент да намалява. "Ако е вярно числото, че ще надхвърлите 30% от БВП, значи лъжете, че ще плащате стар дълг", обяви той.


По отношение на другото твърдение, че парите ще бъдат използвани за покриване на дефицитите, Гечев попита за какво ще бъдат използвани тези дефицити. "Не само се удвоява дългът, не само се нарушава законът, най-страшното е, че тези пари не насърчават растежа на българската икономика", каза той. "Какво става в нашата страната - искате удвояване с това главоломно число и залагате мижав растеж от 0,8%", посочи депутатът от БСП.


Веднага след изказването на Гечев, което бе първо по време на дебатите, по искане на Валери Симеонов от Патриотичния фронт председателят на парламента Цецка Цачева даде 30-минутна почивка.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне