Свързани новини

17.02.2015 12:47

Затварят опасните язовири с 500 хил. лева

Видян 1441 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

500 хиляди лева ще се дадат за извеждане от експлоатация на опасните язовири у нас, реши Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.


Заместник-министърът на земеделието Георги Костов обяви, че „Напоителни системи" вече са установили броя и собствеността на опасните съоръжения.


Първоначално те са били преценени като 106, но в окончателния списък са 61 - от тях само два са частни, а останалите са общински или държавни. Те ще бъдат изведени от експлоатация до края на март - преди пролетното пълноводие.


Първо съоръженията ще бъдат временно изведени от експлоатация, ще последва отремонтиране на изпускателните съоръжения и после язовирите ще бъдат наново пуснати - ще изпълняват предпазна функция да събират високите води при сериозни валежи, разясни Костов.


По думите му те не могат да се изпуснат по друг начин освен с правилни хидрологични действия за намаляване височината на стената и нейното облицоване, за да не ерозира от водата. Сега е важно те да нямат голям хидрологичен натиск, да предпазват населението под тях от потенциални жертви и наводнявания, обясни заместник-министърът. По думите му, част от общините вече сами са предприели действия по извеждане от експлоатация на потенциално опасни язовири - около 15 язовири вече са безопасни.


Комисията ще предложи на МС за одобрение отпускане на 28 милиона лева от резерва за непредвидени разходи за конкретни дейности по покриване на щети, за да може засегнатите общини да се възползват и да работят за нормализиране на обстановката. Част от средствата ще са за превенция, да няма нови жертви - в общините Бургас, Търново, Варна, Габрово, Своге, Гълъбово и други.


28 милиона няма да стигнат за покриване на щетите от наводненията, те са за конкретни дейности, призна Костов. По думите му, до момента са постъпили над 2100 искания за възстановяване на щети от наводнения в страната за общо 450 милиона лева. Стана ясно, че жалбите не са само за щети, причинени от природните стихии през 2014 г., а и през последните няколко години, в които страната ни пострада на няколко пъти от водната стихия.


Засега обаче тези 28 милиона лева, ако бъдат одобрени от МС, ще отидат за възстановяване на инфраструктура, речни корита, сгради, пътища, подпорни стени и мостове, обясни земеделският заместник-министър.


Регионалният заместник-министър Деница Николова пък обяви, че МРРБ ще управлява помощта от ЕК, която чакаме. Вече имаме една одобрена апликация и всеки момент чакаме разпределяне на средствата. Ресурсът там е близо 21 милиона лева, похвали се Николова.


Втората апликационна форма, която вече е подадена, се отнася за Видин и Враца - очакваме одобряване на бюджет в следващите месеци, но ще отнеме време, защото минава пред Европейския парламент, разясни Николова. За тези две области се очакват около 4 милиона лева. Вече се обмисля и подаването на трета апликационна форма, стана ясно още от думите й.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако