16.02.2015 17:12

Магистрала "Хемус" ще минава на 15 км от Велико Търново

Видян 1214 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Магистрала „Хемус” ще минава на 15 километра от Велико Търново", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.


Тя посочи, че пътен възел в района на село Поликрайще ще свързва магистрала "Хемус" и магистралния пътен участък Велико Търново – Русе. Павлова съобщи, че вече е обявена тръжната процедура за първите 60 километра от "Хемус", от Ябланица до разклона Плевен-Ловеч. Министърът прогнозира, че ако процедурата няма обжалвания, дейностите по изграждане ще започнат още през лятото на тази година.


Паралелно с това със средства по ОП „Транспорт” е възложено цялостното проектиране и цялостния инвестиционен проект за останалия част от трасето – оставащите два етапа - от разклона Плевен-Ловеч до Велико Търново и от Велико Търново до Шумен, Белокопитово. Павлова подчерта, че след тежки дебати с кмета на Велико Търново Даниел Панов и народните представители, в това число и Цветан Цветанов, и след анализ с екипа на Национална компания „Стратегически пътни проекти”, се е стигнало до мнението трасето да минава максимално близо до Велико Търново.


"Велико Търново е не само областен град, но и град на кръстопът, през който минават два европейски коридори. Трябва да направим всичко необходимо, за да можем да привлечем и туристическият поток и потока на транзитния трафик по най-добрия начин и от друга страна да изведем трафика от града, така че да имаме безопасно движение", коментира министърът и добави, че са били анализирани четири варианта за трасето на автомагистралата. 


То ще минава над Поликрайще, където ще се пресича с магистрален път Русе – Велико Търново. Павлова подчерта, че за проектиране на път Русе – Велико Търново са предвидени средства в Агенция "Пътища" в размер на 4 млн. лева. Според нея, този пътен възел ще спомогне и за разработването на Летище – Горна Оряховица като регионално летище с огромен потенциал.


"Тук има водени разговори за привличане на инвеститор за летището. Участъкът, който ще свързва магистралата с летището също ще бъде включен за рехабилитация", заяви Павлова.


Тя посочи, че екипите ще започнат преработването на проектите, за да може те да бъдат и от проектантска, и от инженерна точка, добре подготвени с цел бъдещето възлагане. Павлова заяви, че Министерството ще направи всичко възможно до 2016 г. да има пълна проектна готовност за изграждането на автомагистрала "Хемус" и на магистрален път Русе – Велико Търново. Тя посочи, че реализирането им изисква огромен финансов ресурс. Правителството ще търси средства по линия на Европейска инвестиционна банка или по плана "Юнкер". Възможен вариант би било и финансиране чрез публично-частно партньорство.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако