13.02.2015 15:17

Борисов: И Писанчев, и Лазаров се стараят много, защо да ги сменям?

Видян 1485 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Бойко Борисов защити главния секретар на МВР Светлозар Лазаров на фона на приетите промени в закона за МВР, според които парламентът върна правомощията на президента да назначава главния секретар и отвори възможност да бъде освободен Лазаров. "Светлозар Лазаров в момента се старае много. Ако началникът му го е карал да прави глупости, те са ги правили. Надявам се сега прокуратурата да извади всички виновни. Ако е сгрешил, окей съм да го сменя, също и за Писанчев - стараят се, в доклада са посочени, че са се справили добре", отбеляза Борисов по повод анализа на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства и разработката "Червеи".


"Като премиер Орешарски ги е карал да вършат каквото вършат, да си понесе той отговорност, той е прекият началник, а те са изпълнители", обобщи Борисов, цитиран от БТА."Виждате по тези "Червеи" какво се случва, преди това беше "Галерия", "Октопод", какви ли не чичкови червенотиквеничковчета, какво ли нямаше. Сега пак ме тласкат с подобни смени отново да възникнат всички тези разправии. На мен и на тази държава трябва поне още половин година спокойствие да мине през нещата, които вършим. Най-лесно е да ги омета, но кого ще сложа, какво по-добро ще се случи - отново ще започнат да ни говорят за полицейщина и т.н. - извел съм си поуки за мен", коментира премиерът."В момента, в който размърдаме службите в тази ситуация, това ще възпали опозицията, отново ще започнат да си мислят, че търсим реваншизъм, конфронтация", каза премиерът. Според него спокойствието, че никой не преследва никого, не го подслушва, би изчезнало с промени в службите. 


Попитан дали има резервен вариант за осигуряването на стабилността в държавата, премиерът отрече и уточни, че разчита много на Радан Кънев и на колегите там, че си дават ясна сметка, че с толерантност и търпимост ще успеят да прекарат "кораба през тези плитчини".


"Знаят, че за да предприема смяна в БНБ, ми трябва мотив, а и че не одобрявам ръководството на банката изцяло. Не бива на наш гръб да правят политика, ние не я правим на техен. Искам техния успех, колкото е по-голям, той е по-голям и за ГЕРБ. То е взаимно - ако се провалим, ще се провалим заедно. Млада коалиция сме, не сме свикнали и може някъде да сме се разминали, но ще се коригираме. Не е толкова трудно и нетърпимо, все по-добре започваме да работим, ще мине и това", добави Борисов.


"Започва да ми омръзва популизмът на гърба на моята партия. Прекрасно знаят и Реформаторският блок, и Патриотичният фронт, и ДПС, и БСП, че само управителят на банката Иван Искров може да представи кандидатура за подуправител, никой не може със сила да го накара. Вече повече от половин година БНБ стои без най-важния си ресорен началник - подуправител по банковия надзор. Като не се приеме сега, Искров никой не може да го накара да предложи друг. А видно е, че той не желае да си отиде, желае да се инати, да стои на този пост до последния ден", коментира Борисов.


"Нямаме никакъв законов, нормален, приемлив и за Европейската централна банка вариант. Ако някой има против, го моля да каже. Това нашите партньори го знаят прекрасно", заяви премиерът.


Той допълни, че при това положение неговата партия съзнателно, поддавайки се на популизма, че Костов е бил част от управлението на Жан Виденов, няма да подкрепи кандидатурата му за новия пост.


"От това по-малко зло няма, голямото зло е въобще банката да остане без надзор, както е в момента, до август-септември, тогава в най-добрия случай ще бъде изборът на председател на БНБ и на подуправител", посочи Борисов. "Сиреч една година най-важният ресор няма да има началник, няма да има виновен, ако нещо се случи. Ако ние, спазвайки този прагматизъм да има началник, го подкрепим и не дай боже и ДПС да го подкрепят, ще кажат, че ГЕРБ и ДПС пазят статуквото в БНБ. В случая ние се подвеждаме по тази всеобща лудост на популизъм и ще оставим БНБ без подуправител. Нито Костов ми е някакъв, нито ме интересува, но е що-годе професионалист, който в момента може да заеме този пост. Моите уважения към колегите, хубаво е малко по-колегиално да се отнасят към политическата толерантност на една коалиция. Когато въпросите се поставят по този начин, накрая отговорността е в ГЕРБ и не е честно така да се подхожда", коментира премиерът.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд